Haradinaj: Tači nastavlja da vodi dijalog

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, potvrdio je da kosovski predsednik Hašim Tači nastavlja da vodi dijalog sa Beogradom, odnosno da formiranje vladinog tima nije omelo njegove nadležnosti u tom procesu, piše prištinska “Gazeta ekspres”.

“Zakon se ne meša u ovlašćenja predsednika već samo daje pravnu osnovu za funkcionisanje delegacije”, rekao je Haradinaj novinarima nakon sednice vlade.

Vlada u Prištini usvojila je nacrt zakona o dužnostima, odgovornostima i nadležnostima svoje delegacije u procesu dijaloga sa Beogradom. Posle usvajanja, nacrt zakona se šalje kosovskom parlamentu.

Kosovska vlada je na današnjoj sednici, takođe izdvojila 300.000 evra za aktivnosti svog pregovaračkog tima, prenose mediji u Prištini.

Pregovarački tim kosovske vlade izglasan je u kosovskoj skupštini 15. decembra, kada je usvojena i rezolucija o dijalogu sa Beogradom.

Cilj vladajuće koalicije je da dijalog vrati u parlament, odnosno da prištinska strana ima jedinstven stav i dogovor u svim pitanjima koja bi bila otvarana u dijalogu sa Beogradom.

U nacrtu rezolucije navodi se da bi nastavak dijaloga, uz posredovanje Brisela, za Prištinu bio prihvatljiv samo ako njegov završetak rezultira obostranim priznanjem državnosti, članstvom Kosova u Ujedinjenim nacijama, Evropskoj uniji i NATO-u.

Na čelu pregovaračkog tima su potpredsednik vlade Fatmir Limaj i predsednik Socijaldemokratske partije i gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti.

Parlament u sredu opet o dijalogu

U međuvremenu je poslanica Aljbuljena Hadžiju rekla da će vanredna sednica parlamenta, na zahtev dve najuticajnije opozicione partije, Demokratskog saveza Kosova i Pokreta Samoopredeljenje, biti održana u sredu, prenosi “Tanjug”.

Hadžiju je, kako prenosi “Koha onlajn”, to izjavila nakon današnje sednice predsedništva parlamenta.

Dve opozicione stranke su prikupile potpise za održavanje vanredne sedice, na čijem dnevnom redu će biti sporazum koji je vlada predložila za dijalog sa Beogradom.

U obrazloženju zahteva se kaže da je ovaj dokument “vrlo problematičan”.

 

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još