Pacoli poziva NATO da podrži formiranje vojske

Ex-President of Kosovo Behgjet Pacolli looks on during a press conference late on April 6, 2011 in Pristina. Kosovo governing coalition and the leading oposition party agreed today to propose a neutral candidate for the top post in order to resolve a political crisis threatening to force new elections. AFP PHOTO/ ARMEND NIMANI / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Šef kosovske diplomatije Bedžet Pacoli pozvao je NATO članice da “slede primer SAD” i podrže vlasti u Prištini u nastojanju da formiraju vojsku Kosova.

Pacoli u rubrici “Mišljenja” briselskog portala “Euobserver” kaže da je “važno da se ovaj slučaj razjasni međunarodnoj zajednici jer i dalje postoje loše predstave o tome šta se želi ovim projektom”.

Ministar inostranih poslova navodi da je “sad bitan čas da se zaštiti naš narod” i podvlači da “ne treba ni govoriti da je najvažnija stvar u našem spoljnopolitičkom programu tekući dijalog sa Srbijom”.

Ali stavlja na znanje i da “razvoj Kosova, bezbednost njegovog naroda, kao i stabilnost šireg regiona ne mogu biti talac tog pitanja”.

Pacoli navodi da projekat stvaranja kosovske vojske “ima podršku više članica NATO, uključujući SAD”, a tvrdi i da bi “stvaranje te armije uz učešće svih ojačalo Kosovo i bilo ugaoni kamen za prevazilaženje regionalne razbijenosti”.

On predočava da je “Kosovu, poput svake suverene, nezavisne zemlje, potrebna armija da zaštiti svoj teritorijalni integritet i građane svih zajednica”.

 

Izvor: Radio KiM

Comments

Pročitaj još