I Solomonska ostrva povukla priznanje Kosova

Prištinska “Koha” objavila je da su Solomonska ostrva povukla priznaje nezavisnosti Kosova.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio je sinoć Tanjugu tu informaciju.

Solomonska ostrva su inače bila među zemljama koja nisu glasala za prijem Kosova u Interpol.

“Koha” piše da je ta država u južnom Pacifiku pisanim putem obavestila prištinsko ministarstvo spoljnih poslova da povlači priznanje Kosova.

Televizija KTV navodi da je imala uvid u dve diplomatske note upućene prištinskim vlastima, prenosi Koha.net.

Naime, kancelarija Solomonskih ostrva u Australiji poslala je kosovskoj ambasadi u toj zemlji 28. novembra notu u kojoj obaveštava da šalje odluku svog ministarstva spoljnih poslova o povlačenju priznanja Kosova.

Druga nota datira iz februara i u njoj se kaže da su diplomatski odnosi Kosova i Solomonskih ostrva uspostavljeni 2015. godine, da se sada ta odluka povlači, a navode se i razlozi za to.

“Ministarstvo spoljnih poslova i trgovine Solomonskih ostrva obaveštava MSP Kosova da, posle pažljivog razmatranja, a uzimajući u vidu nastavak pregovora Beograda i Prištine o konačnom statusu Kosova i Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, vlada Solomonskih ostrva odlučila je da povuče priznanje Kosova kao nezavisne i suverene države”, navodi se u noti.

Sa druge strane, ministarstvo spoljnih poslova u Prištini negira da je primilo ovaj dokument.

“Zvaničnim kanalima Ministarstvo spoljnih poslova nije primilo nikakav službeni dokument o tom pitanju. Smatramo da je sve to nastavak srpske propagande”, rekao je direktor za komunikacije u kosovskom MSP Sami Kastrati za KTV.

Prištinska Koha podseća da je Srbija objavila da su neke države kao što su Grenada, Dominika, Surinam, Liberija, Sao Tome i Principe, Gvineja-Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja i Lesoto povukle odluke o priznanju Kosova, a da je kosovsko ministarstvo na čelu sa Bedžetom Pacolijom tvrdilo da je reč o lažnim vestima.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još