• Početna>
  • Vesti>

Kuburović: Hteli bi da se Beograd ponaša kao Priština

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da bi Priština, “a i međunarodna zajednica”, najviše volela da Beograd počne da se ponaša kao i kosovska strana, ali je istakla da se to neće dogoditi.

“Tada bi imali izgovor za sve sumanute poteze Prištine. Ali to se neće dogoditi. Predsednik Srbije i cela vlada vode politiku mira i strpljenja”, rekla je Kuburovićeva u intervjuu za današnji “Kurir” i dodala:

“Nasiljem, pozivanjem Srba sa KiM da se bore oružjem, a ne rečima i argumentima, nećemo sačuvati naš narod. Nećemo doprineti stabilizaciji odnosa koja mora da postoji, ukoliko želimo da Srbi ostanu da žive na svojim ognjištima”.

Ona je napomenula da je Priština konstantnim provociranjem, poput upada ROSU ili povećanjem taksi grubo pogazila Sporazum o stabilizaciji i CEFTA sporazum i pokazala da je nivo razmišljanja njenih politicara i dalje “na nivou razmišljanja plemenske zajednice zatočene u srednjem veku”.

Kuburovićeva podseća da su takvo ponašanje osudili Brisel i Vašington, ali da ništa konkretno nije učinjeno.

“Mislim da je svima jasno zašto moramo da vodimo politiku strpljenja i mira koja nije nimalo laka, ali je jedina pravilna u ovom trenutku”, kaže ministarka pravde.

Kada je reč o ubistvu Olivera Ivanovića, ona ističe da Srbija neće odustati od istrage, iako Priština ne pokazuje volju da se taj zločin rasvetli.

Prošlonedeljno hapšenje Srba u Kosovskoj Mitrovici ocenila je kao zastrašivanje srpskog naroda i demonstraciju sile i nasilja, ali je istakla da će Srbija uprkos brojnim provokacijama kosovskih političara nastaviti da vodi politiku strpljenja i mira.

Kuburović podseća da je Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu odmah posle ubistva Ivanovića pozvao prištinske organe da se formira zajednički tim i vodi zajednička istraga što su oni odbili, a čak je Euleks, koji je mogao da se ukljuci u sprovođenje istrage to odbio.

“Mislim da to jasno pokazuje da nema stvarne volje Prištine, pa čak ni međunarodnih institucija, da se dođe do istine i pravde”, rekla je ona.

Tužilaštvo za organizovani kriminal nastavlja da sprovodi sopstvenu istragu jer, kako ističe, Srbija neće odustati od ovog slučaja, niti bilo kog drugog u kojem su građani Srbije na bilo koji način oštećeni.

Prema njenim rečima, saradnja u istrazi ubistva Olivera Ivanovića je vrlo jednostrana i jasno pokazuje da je jedino Beogradu stalo da se počinioci otkriju.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još