Kozarev: Poslednji čas da reaguje međunarodna zajednica

Gostujući u emisiji „Dan“ TV Most zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev, rekao je da se situacija na Kosovu i Metohiji usložnjava i preti da eskalira, pa je odluke poslanika Srpske liste da Johanesa Hana sačekaju u Skupštini Kosova opravdana.

To je način da se skrene pažnja onima koji su posrednici u dijalogu i koji su garanti postignutih sporazuma. Gospodina Hana će sačekati dostojanstveno, mirno i demokratski sa uverenjem da je poslednji čas da EU preduzme odlučujuće korake. EU treba da zaustavi jednostrano blokiranu primenu sporazuma CEFT-e, čiji je garant, rekao je Kozarev.

„Ono što ne služi na čast Evropi u 21 veku je humanitarna katastrofa, koja mora hitno da se spreči“, kazao je Kozarev.

On je rekao da zaustavljanje na administrativnom prelazu Jarinje  „Unije žena sa Vračara“, koje su nosile humanitarnu pomoć u Kosovsku Mitrovicu pokazuje svu izgubljenost Prištine. Sa kim imamo posla ako se sprečava pomoć za porodilje i decu u Pokrajini. Kozarev se upitao da li žene i deca ugrožavaju bezbednost na KiM a posebno u enklavama.

„Sve su to provokacije Albanaca, da nas navuku na tanak led, da nas nateraju da reagujemo emotivno, ali mi pozivamo naš narod da ostane miran i pribran“, rekao je Kozarev.

Mora da se pokaže da je Srbija na strani normalnog života a da je druga strana ta kojoj smeta pomoć za bebe.

Pakt protiv Srbije koji je najavljivao Enver Hodžaj je nešto što nismo mogli ni da zamislimo u odnosima savremenog sveta.

„Srbija je otvorena, evropska država, koja to dokazuje i politikom koju vodi predsednik Vučić i zato je najprivlačnija zemlja na Balkanu kada su investicije u pitanju. Dakle, kada neko pravi pakt protiv takve Srbije to je onda, u najmanju ruku, provokativno i zavređuje pažnju onog dela sveta koji treba da reaguje protiv one strane koja zvecka oružjem“, rekao je Kozarev.

„Očigledno da je u Prištini velika panika jer vidi da se menja mišljenje i onih zemalja koje su bile za njenu nezavisnost. To se vidi u izjavama ambasadora i inicijativama na globalnom planu, gde se skreće pažnja da je potreban dijalog a ne nikakav svršen čin što pokušava Priština“, kaže Kozarev.

Jedinstveni Srbi u pokrajini i jedinstvena Srbija zajedno sa onim delom sveta koji to podržava neće dozvoliti humanitarnu katastrofu. Dok Albnci žele da Srba ne bude na Kosovu i Metohiji, moramo da shvatimo da smo na ivici ponora i da to ne smemo dozvoliti.

Međunarodna zajednica treba da shvati do to nisu samo provokacije već genocidni način razmišlljanja gde se sprečava dostava pomoći za bebe i spaljuje „plazma“ u Kačaniku, i da je poslednji čas da reaguje.

Pet i po godina Srbi veruju da će Albanci ispuniti svoj deo Briselskog sporazuma a od druge strane dobijaju provokacije, pretnje i batine. Zato su Srbi sada jedinstveni, politički predstavnici i studenti stoje na braniku najelementarnijih ljudskih vrednostii veruju Državi Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću i institucijama koji će uvek biti uz svoj narod na Kosovu i Metohiji, zaključio je Dušan Kozarev u emisiji „Dan“ TV Most.

Izvor: TV Most

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."