Lorenco D’Adario novi komandant Kfora

Na svečanoj ceremoniji u glavnom štabu Kfora u Prištini izvršena je primopredaja dužnosti između odlazećeg komandanta, maroja Salvatorea Kuočija i novoimenovanog Lorenca D’Adaria.

Odlazeći komandant, italijanski major Salvatore Kuoči je kazao da oseća veliko zadovoljstvo zbog, kako je rekao, dobro obavljenog posla i da je spreman da odgovornost prenese svom zemljaku, generalu D’Adariu.

“Kao komandant Kfora, svakako sam ponosan što danas mogu da kažem da Kfor nije samo najduža operacija NATO-a, već uspešna priča za Alijansu i naše partnere. Kfor već skoro dve decenije pomaže da se ova zemlja transformiše u bezbednije mesto, uvek se fokusirajući pre svega na ljude na Kosovu“, kazao je odlazeći general.

Novoizabrani general Lorenco D’Adario je napomenuo da je na Kosovu već bio 1999. i 2004. godine i da mu je velika čast što služi u misiji NATO-a.

“Novi moto koji smo odabrli je ‘Ujedinjeni u posvećenosti’, a to znači da se zalažemo za bezbednije okruženje, a naročito za progres i napredak mlađih generacija”, kazao je D’Adari.

Komandant Komande združenih snaga u Napulju admiral Džejms Fogo je istakao da će i dalje raditi na sigurnom i bezbednom okruženju kao i da će se dijalog nastaviti u svim sferama.

“Dijalog će se nastaviti sa svim institucijama uključenim u pregovore Beograda u Prištine i bezbednosnim činiocima lokalne sredine, a dijalog se i ovde nastavlja”, kazao je Fogo.

Na ceremoniji su bili brojni zvaničnici, među kojima i kosovski premijer Ramuš Haradnaj.

Haradinaj se obratio prisutnima, rekavši da je godina u kojoj je general Kuoči odlazi sa čela Kfora godina produbljivanja odnosa između kosovskih institucija i međunarodnih vojnih snaga.

“Kosovo će zauvek poštovati prisustvo Kfora i NATO-a. Mi nemamo planove za zamenu vojnog prisustva demokratskih zemalja i namera nam je da učvrstimo partnerstvo.”

Haradinaj je kazao da je prisustvo Kfora na Kosovu veoma značajno i od pomoći.

NATO snage na Kosovu trenutno mogu da računaju na 4.000 vojnika iz 28 zemalja u sastavu Kfora.

Fogo: Razumem zabrinutost zbog uvođenja taksi

Komentarišući uvođenje taksi na robu iz Srbije i BiH komandant Komande združenih snaga u Napulju admiral Džejms Fogo kazao je da razume uznemirenost i zabrinutost ljudi na severu Kosova.

“Razumem i da se zbog toga organizuju protesti. U svakoj demokratskoj zemlji svako ima pravo na svoj glas i ako dođe da protesta neka to budu mirni i nema potrebe da ih obezbeđuje policija, Euleks i Kfor. Želim da se dijalog vodi na miran način“, zaključio je on.

 

Izvor: RTV Kim

Comments

Pročitaj još