Protesti u Gračanici

Svoje nezadovoljstvo zbog novonastale situacije i povećanja takse Prištine na 100%, iskazali su danas radnici opštine Gračanica, Kliničko-bolničkog centra Priština u Gračanici, Doma kulture Gračanica, kao i vlasnici ugostiteljskih i trgovinskih radnji.

”Mi ćemo mirno i dostojanstveno da nastavimo sa protestima. Nadamo se da će uskoro ove mere biti ukinute. Svi sami znamo šta te mere mogu značiti i koliko mogu da ugroze ostanak i opstanak srpskog naroda na ovim prostorima. Danas su zatvorene sve prodavnice i javni objekti. Mi ćemo u buduće da pratimo situaciju i ponašaćemo se shodno sa odvijanjem situacije. Nismo dobili zasad nikakav signal iz Prištine da će ove mere biti ukinute”, izjavio je Srđan Popović, predsednik opštine Gračanica.

”Okupili smo se danas da iskažemo protest na uvođenje mera institucija Kosova, koje bitno utiču na snabdevanje i pružanje zdravstvene usluge svim našim osiguranicima i celokupnom građanstvu. Pored toga, okupili smo se i da apelujemo na celokupnu evropsku i svetsku javnost, a posebno na Svetsku zdravstvenu organizaciju, koja bi trebalo biti upoznata sa svim ovim, jer se ovo tiče i njihovog domena rada”, kazao je prof. dr Dragiša Rašić.

”Jeste da imamo neke zalihe, ali kako vreme prolazi naša zabrinutost raste, zato što zalihe nisu neiscrpne. Ako se nešto ne organizuje u dogledno vreme, mislim da nam preti blaga humanitarna katastrofa. Mislim da bi u sledeća sedam dana mogli da funkcionišemo bez problema i da proces rada za sada nije doveden u pitanje”, istakao je prof. dr Nenad Šulović.

”Obustavili smo na sat vremena svoj rad i time želimo da ukažemo na problem koji imamo sa komplikovanom i samovoljnom birokratijom u Prištini”, Aleksandar Gudžić, predstavnik Doma kulture.

U znak protesta na sat vremena danas su bila zaključana vrata na svim trgovinskim i ugostiteljskim objektima u Gračanici.

 

Izvor: Radio Gračanica

Comments

Pročitaj još