• Početna>
  • Vesti>

Sednica Saveta bezbednosti, Kosmet druga tačka dnevnog reda

Savet bezbednosti će posle šest meseci razmatrati izveštaj Antonija Guteresa o Kosovu i Metohiji. Srbiju predstavlja šef diplomatije Ivica Dačić.

Prva tačka dnevnog reda je situacija u Somaliji. Nakon toga, ambasadori pri UN će razmatrati izveštaj Antonija Guteresa o Kosovu i Metohiji.

Kina je vratila pitanje Kosmeta na dnevni red najmoćnijeg tela svetske organizacije, posle šestomesečne pauze, koja je rezultat protivljenja SAD, Britanije i Francuske da se o tom pitanju raspravlja na svaka tri meseca, kakva je bila praksa u prethodnih 19 godina.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres upozorio je u izveštaju da je, uprkos miru koji je u protekla tri meseca vladao na Kosovu, zabeleženo nekoliko incidenata koji su proizvod međunacionalnih tenzija.

Guteres je, takođe, pozdravio rešenost Beograda i Prištine da dijalogom dođu do normalizacije odnosa. Za prethodna tri meseca, na Kosovo su se vratile 53 osobe, od čega 29 Srba, navodi šef UN.

Guteres je naveo i da su izjave srpskih i kosovskih lidera o razgraničenju izazvale brigu kod kosovskih Srba, kao i nesporazume između Beograda i lidera Srpske pravoslavne crkve na Kosovu.

Te izjave su, takođe, izazvale reakcije u regionu i međunarodnoj zajednici, koje su varirale od poziva za preispitivanje svih mogućnosti koje bi mogle voditi ka rešenju, do izraza ozbiljne zabrinutosti zbog mogućih posledica koje bi teritorijalne korekcije mogle imati po stabilnost u regionu, naveo je Guteres u izveštaju.

Poslednja sednica Saveta bezbednosti o Kosovu održana je 18. maja, kada se šest zapadnih članica tog tela založilo za promenu formata posvećenih Kosovu, čemu su se još jednom žestoko usprotivili Rusija, Kina i Srbija. SAD su, takođe, navele i da je budžet Unmika od 38 miliona dolara preteran.

 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još