• Početna>
  • Vesti>

“Đurđevdan u selu kog više nema” ubedljivi pobednik “Grafesta”

Međunarodni festival dokumentarnog filma i tv formi „Grafest“ koji se ove godine održava sedmi put u Gračanici, završen je sinoć uručivanjem nagrada najboljim filmskim ostvarenjima.

Odlukom stručnog žirija, za najbolje ostvarenje  proglašen je film „Đurđevdan u selu kog više nema“   novinarke Aleksandre Jovanović, u produkciji RTK 2. Film vešto uz izražene etnološke motive, pokazuje kako izgleda dugo mrtvovanje, vrlo kratko vaskrsnuće a  onda još duže mrtvovanje jednog srpskog sela pod Šar planinom.

Odlukom žirija u sastavu reditelj Tanja Fero, novinar Nevena Matović, producent Anđelka Ćup i publicista Đorđe Jevtić,  druga nagrada pripala je Tatjani Slavić sa RTK 2 za rad “Kao ceo svet”. Treću nagradu ravnopravno dele radovi “Sveta Petka čuva Grnčar”, autora Bojana Antića u produkcii TV Puls i “Rodopova zvona i danas zvone”, autora Veroljuba Miletića i Slavoljuba Savića u produkciji TV Most.

Film “Đurđevdan u selu kog više nema” dobitnik  je i specijlne nagrade koju dodeljuje galerija “Akvarijus” iz Kosovske Mitrovice, a u čijem žiriju se nalaze novinri  medija sa severa Kosova i Metohije. Jovanović kaže da je ova nagrada  posebno značajna jer je dodeljuju kolege.

Inače, mitrovačka publika  program “Grafesta”  prati istovremeno kad i gračanička u galeriji “Akvarijus”.

“Činjenica da je naš film dobio dve nagrade budi u meni neverovatna osećanja. Ovaj film je deo timskog rada. Ovu priču ne bih mogla sama da ispričam. Tu su i kolege Aleksandar MIladinović iNenad Filipović. Zahvaljujući njima ovo danas izgleda ovako kako smo videli” rekla je Jovanović.

Predsednica žirija Tanja Fero, reditelj filmskog program na RTS-u kaže da je autorima sa Kosova i Metohije potrebno bolje poznavanje filmskog jezika koje se stiče obrazovanjem  ali da tema I ideja ne manjka.

A pored dobrog baratanja fonetikom  i poetikom  tog jezika, Fero kaže da je važno još nešto.

“Za dobar rad važno je da je dobra saradnja između scenariste odnosno novinara i reditelja.  Ono što se desi između reditelja I novinara, ako je to razumevanje I sklad, onda stvar bude bolja.. Reditelj je ona spona između izražavanja pisanim putem i izražavanja filmskom slikom. Što je ta saradnja bolja – bolja i ostvarenja” poručuje Fero.

Kaže, dodir sa  filmovima i reportažama sa ovog područja, nateraće je da  Kosovo i Metohiju i ljude koji ovde žive sagledava drugim očima.

Na ovogodišnjem “Grafestu” u takmičarskom delu u konkurenciji se našlo 12 ostvarenja, dok je u revijalnom delu prikazano šest filmova.

Posebnu pažnju publike privukli su “Dugo putovanje u rat” Miloša Škundrića koji je bio i gost festivala, “Vodič kroz crnu rupu”  Aleksandra Nikolića i Zlatka Pranjića i “Radiovizija” – timski rad ekipe reditelja RTS-a, Platforme i ATTC studios.

Festival organizuje Dom kulture Gračanica uz poršku Ministarstva kulture I informisanja Vlade RS, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Filmskog centra Srbije, Skupštine grada Prištine i Opštine Gračanica.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

 

 

Comments

Pročitaj još