Dačić: Priština minira dijalog

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže za RTS da Priština svojim potezima i odlukama minira dijalog sa Beogradom i da je to njihova taktika. Ne bih rekao da su to dečje igre, to su podle igre koje opasno prete celom ovom regionu, istakao je Dačić.

Ivica Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao da je bilo logično očekivati da se, uprkos odluci Prištine da poveća tarife za 10 odsto na robu iz Srbije, predsednik Aleksandar Vučić odazove pozivu za dijalog u Briselu, jer je taj sastanak najavljivan pre nego što se desio taj potez Prištine.

“Srbija pokazuje svoju konstruktivnost, a, naravno, dobila je i uveravanja iz Evropske komisije da će uticati da se ta odluka povuče”, dodao je Dačić.

Podsetio je da je juče govorio o tome da je ovakvo ponašanje Prištine njihova taktika koja traje već godinama.

“Ono što je najnovije je da su oni videli da vizna liberalizacija za Kosovo neće proći u EU, videli su da su mnoge zemlje protiv toga i da nema šanse da se oko toga postigne konsenzus i njihova logika je da se zaoštri situacija i zaoštri stanje kako bi se izvuklo nešto poput, npr., odluke o viznoj liberalizaciji”, rekao je Dačić.

Ukazao je da oni sada računaju da trguju sa tim.

“Ne bih rekao da su to dečje igre, to su podle igre koje opasno prete celom ovom regionu i kao što je i predsedik Vučić rekao, mi imamo čitav niz incidenata koji su se dešavali uvek po pravilu uoči nekog nastavka dijaloga. To pokazuje da oni ustvari ne žele dijalog, oni žele da uđemo u cajtnot”, tvrdi Dačić.

Na pitanje da li je realno očekivati da se do maja, kada ističe mandat EK i Federike Mogerini, postigne sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum, Dačić odgovara: “Ako se ide ovim putem, očigledno da se neće stići ni do prve tačke”.

“Ovo što Priština radi jeste miniranje dijaloga. Prvo nisu realizovali ono što su potpisali prilikom Briselskog sporazuma, a to je bio preduslov za druge mehanizme koji su bili potrebni da se formiraju na KiM”, obajasnio je Dačić.

“Ne samo to, oni sada to pitanje vezuju za neke nove pakete, pa sada kažu: Ako nas primite u UN mi ćemo da formiramo Zajednicu srpskih opština. Od toga nema ništa. Oni računaju da je Srbija slaba i da će ona da poklekne pod nekim ultimatumima da bi imala određenu perspektivu evropskog puta, koji je za nas veoma važan, ali za nas je pre svega važno da se na jedan pravedan način dođe do trajnog rešenja za Kosovo”, ukazao je ministar.

Dodao je da je to osnova za mir i stabilnost u čitavom regionu, jer svaki sporazum koji nije pravedan ne garantuje dugoročni mir.

Naveo je da su argumenti Prištine pri povećanju taksi bili to da se Srbija neprijateljski ponaša prema Prištini.

“U kom smislu, što mi ne priznajemo nezavisnost, šta to znači? Da Srbija treba da uvede carinu i poreze na svu robu iz svih zemalja koje su priznale Kosovo?”, upitao je Dačić.

Dodao je da se podrazumeva da ne prihvatamo da oni budu članovi međunarodnih organizacija.

“Kada govorimo o međunarodnim organizacijama kao što su UN, OEBS, Savet Evrope, one su po svom statutu organizacije za države članice, a samoupravne teritorije koje nisu države mogu da budu samo uz saglasnost tih država. Kosovo od nas nije tražilo nikakvu saglasnost, oni nemaju statutarno pravo da uopšte budu članovi tih organizacija”, objasnio je Dačić.

“Pokušaj da se na mala vrata Kosovo predstavi kao država”

Istakao je da se pokušava da se na silu i na mala vrata Kosovo predstavi kao država, kao i da Kosovu nije stalo da uđe u Interpol zbog borbe protiv kriminala.

“Oni hoće da uđu u Interpol da bi rekli ‘mi smo priznati kao nezavisna država'”, istakao je Dačić i dodao da je to politizacija Interpola.

Govoreći o lobiranjima koja Priština čini kako bi ušla u Interpol, Dačić je naveo primer da je Amerika promenila svoj pristup u smislu da sada dopušta mogućnost da se dođe do kreativnog rešenja, ali da oni ne mogu da se oslobode da lobiraju.

“Kada sam je došao na Granadu dočekala me je nota Stejt departmenta koju su poslali svim karipskim zemljama da ja dolazim i da slučajno ne menjaju oni odluku o priznanju Kosova i da glasaju za Kosovo u Interpolu”, naveo je Dačić.

Rekao je i da se u sledeći utorak održava prijem koji je zakazao tzv. generalni konzul Kosova u Njujorku gde je pozvao sve šefove misija pri UN kako bi govorio zašto je dobro da Kosovo bude u Unesku, a uvodni govor će držati Niki Hejli.

“Zamislite sada kako bi bilo da srpski šef misije zakaže prijem na kojem će ruski šef misije da govori o tome zašto Kosovo ne treba da bude u Interpolu”, rekao je Dačić.

“Oni misle da imaju veliku braću koji mogu da im pomognu. Na sreću, većina država shvata da je to loše i po njih same, ali težak je ovo put i teška je ovo borba”, tvrdi Dačić.

Na pitanje u kojoj meri je neizvesna odluka za članstvo Kosova u Interpolu, Dačić je rekao da se suočavamo sa velikim pritiscima i lobiranjima, sa finansiranjem dolaska delegacija drugih zemalja u Dubai.

“Oni su i zvanično odvojili novac za lobiranje, da prevedem sada to na srpski jezik – to znači da su odvojili novac koji će davati onima koji glasaju za prijem Kosova”, rekao je šef srpske diplomatije.

Takođe, dodao je, sve velike zapadne zemlje i neke islamske zemlje su poslale dopis svim drugim državama da bi bilo dobro da budu članica Interpola.

“Ne želim da unapred govorim šta će biti, mi ćemo se boriti, učinićemo sve, ne zato što smo protiv Kosova, nego zato što ne može se više dozvoliti da jednostrani potezi postaju pravni… Oni ne poštuju nikakve međunarodne sporazume, hoće da budu deo međunarodne zajednice, a ne poštuju sporazum Cefta koji su potpisali”, naglašava Dačić.

“Cinizam zapadnih zemalja”

Ukazao je da je cinizam nekih zapadnih zemalja koji kažu da će da glasaju za Kosovo u Interpolu, ali da im ne daju viznu liberalizaciju, jer neće da oni dolaze kod njih.

“Što se nas tiče, neka im daju viznu liberalizaciju, svi nek odu tamo, ali neće da im daju viznu liberalizaciju zato što će svi da pobegnu, da odu tamo, zato što će to biti jedan impuls za razvoj kriminala, trgovine ljudima, narkoticima”, naveo je Dačić i dadao da se zna dobro “kako se OVK finansirala kroz porez koji su plaćali svi albanski kriminalci, a albanska mafija je jedna najjačih na Zapadu”.

Tvrdi da nije ovde pitanje da li oni treba ili ne da budu deo Interpola, zato što oni već sarađuju sa Interpolom preko Unmika, kako je predviđeno Rezolucijom 1244.

“To što je neko bilateralno priznao Kosovo je njegova bilateralna stvar, Kosovo će biti priznato kao država kada bude deo UN, i to svi treba da poštuju, a ako bog da to se neće nikada desiti, zato što svi moraju da shvate da bez dogovora sa Beogradom nema trajnog rešenja, a dok nema trajnog rešenja oni ne mogu da budu članovu međunarodnih organizacija”, istakao je Dačić.

“Dok god oni pozivaju zemlje da priznaju Kosovo, mi ćemo pozivati zemlje da ne priznaju Kosovo i da povlače priznanje”, dodao je ministar.

Niko ne spominje ZSO

Napomenuo je da više niko ne spominje da nije formirana Zajednica srpskih opština.

“To više niko i ne spominje, kao što niko više i ne spominje podatak UN, ja ih stalno podsećam na sednicama Saveta bezbednosti, a to je da je 230.000 Srba proterano sa KiM 1999. godine i da se vratilo do sada 1,9 odsto”, rekao je Dačić i najavio da će sledeće nedelje, 14. novembra, biti sednica Saveta bezbednosti o Kosovu zahvaljući Kini koja je predsedavajuća i Rusiji koja nas je podržala.

Kada je reč o pismima za koja je premijerka Ana Brnabić zatražila da se što pre pipreme i pošalju predsednicima vlada svih zemalja sveta, a u kojem će ih upozoriti na ponašanje Prištine, Dačić je rekao da je cilj da se međunarodna javnost upozna sa svim primerima jednostranih akata Prištine i incidentima.

“Mislim da jesu upućeni, ali neki ne žele da se mešaju u te stvari zato što i dalje misle da postoji autopilot kod nekih zapadnih zemalja i da neće za njih biti dobro ako oni sad javno kritikuju ove u Prištini, ali to je dobro da se ipak na jednom mestu vidi šta je sve Priština uradila i šta nije uradila”, rekao je Dačić.

Komentarišući saopštenje Sabora SPC da su protiv razgraničenja i da su za to da se očuva pun suverenitet Srbije na KiM, Dačić je rekao da je “apsolutno saglasan”.

“Samo da mi kažu kako? Molitve ne pomažu mnogo. Kako? Kako ćemo to da uradimo ako Haradinaj zaista sprovede svoju pretnju da pošalje jedan puk na sever? Šta ćemo? Da oraganizujemo moleban, da srušimo i zapalimo neku ambasadu kao u vreme Koštunice i Tadića? Ne treba se sa tim stvarima igrati, treba promišljati dobro šta treba dalje da se radi”, poručio je Dačić.

Istakao je da smo za mir, da želimo da se mirno reši ovo pitanje i ne udaramo u ratne bubnjeve, ali da ako neko želi da napadne naš narod mora da zna da će imati odgovor i da je to jasno svima.

“Srbija želi dogovor, želi trajno rešenje, ali bih molio sve i ovde u Srbiji da ne podstiču, da ne udaraju u ratne bubnjeve kada dobro znamo iz iskustva da je većina njih pobegla kada je zaista došlo do bombardovanja Srbije”, zaključio je Dačić.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još