Dačić za danas najavio novo povlačenje priznanja Kosova

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je u razgovoru za RTS najavio novo povlačenje priznanja Kosova. To će, podseća Dačić, biti 10 zemlja koja je povukla takav potez.

Ivica Dačić je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da Priština govori da su povlačenja priznanja Kosova laži i klevete jer je ih to boli. Iako su, kaže Dačić, rekli da su to neke “bezveze zemlje”, to je ipak 10 glasova u UN.

Do sada su priznanje Kosova povukli Granada, Komonvelt Dominika, Surinam, Liberija, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja i Lesoto.

Govoreći o odluci privremenih institucija u Prištini da za deset odsto povećaju porez na robu iz Srbije, Dačić je istakao da je postralo pravilo da kada se najavi mogućnost nastavka dijaloga dolazi do raznih incidenata na KiM.

“To ne može više da bude slučajnost. Pokazuje da lideri Prištine ne žele napredak dijaloga, ne žele kompromis. Hoće da se vrate na staru politiku – sve je rešeno”, rekao je Dačić.

U Prištini kažu da je ta mera doneta kao odgovor na “divlju kampanju”.

“Šta oni misle, da ćemo podržati Kosovo? Kakva je to divlja kampanja? Juče sam dobio izveštaj iz Njujorka, gde generalni konzul Kosova pravi prijem za šefove misija u UN, na kojem govori Niki Hejli. Oni na svakom koraku lobiraju za nezavisnost, zapadne i islamske zemlje im pomažu, a bune se kada Srbija ukazuje da nema priznavanja statusa bez okončanja dijaloga. Govore da su laži i klevete da su povukli priznanje. Nema divljijih poteza nego kada se donose jednostrani potezi”, naveo je šef srpske diplomatije.

Na ovaj korak Prištine reagovao je Brisel, koji traži hitno objašnjenje. Portparolka EU Maja Kocijančič je rekla da su te mere jasno kršenje obaveza Kosova u okviru CEFTA sporazuma.

Dačić je rekao da je ova reakcija EU posledica toga što na ovo ne može da se zažmuri.

“Vučić ide na sastanak u Helsinki, tamo će imati važne sastanke sa Merkelovom, biće i Orban i Kurc. Videćemo kakve će biti reakcije EU. Ne očekujemo da neko navija za Srbiju. Ako je bilo dogovoreno da se nastavi dijalog do kraja nedelje, šta ovo znači? Oni ne žele da se nastavi dijalog”, ukazuje Dačić.

Ne bi bilo diplomatskog efekta od protestne note

Komentarišući to što se u Notr Damu našla zastava Kosova, Dačić ke rekao da Beograd to ne može da promeni.

“Nije to prvi put, to godinama traje i razgovaramo o tome sa zapadnim zemljama jer Kosovo je i ranije učestvovalo u defileima o Prvom svetskom ratu, iako je to za njih dan žalosti jer su bili na pogrešnoj strani u ratu”, rekao je Dačić.

Podseća da francuski predsednik Emanuel Makron dolazi početkom decembra, što je prilika da se razgovara svim temama.

Smatra da protestna nota predstavlja zaoštravanje odnosa, i da od toga nema diplomatskog efekta.

“Sa druge strane, šta treba? Da Vučić ne ide na okupljanje? Veća šteta je da ne ide nego da ide”, zaključio je Dačić.

Izvor RTS

Comments