Han: Kosovo i Srbija da pronađu rešenje

Komesar Evropske unije za proširenje i susedsku politiku Johanes Han u intervjuu za nemački list „Velt”, izjavio je da se Albanija približava članstvu EU.

“Primena sporazuma o imenu između Skoplja i Atine daje signal da je pomirenje na Balkanu moguće. Ovaj sporazum podstiče napore za rešavanje konflikta između Srbije i Kosova, i takve akcije vode ka rešenju procesa pristupanja”, rekao je on.

Na pitanje zašto bi se to desilo, Han kaže, da postoje dva razloga.

“Iz dva razloga. Prvo, zato što zemlje EU tvrde da članstvo zemalja Zapadnog Balkana ima smisla ako su svi zajedno ukčljučeni, i drugo, postoji pozitivna konkurencija na Balkanu, koja će zemlja ostvariti brži napredak”, rekao je Han.

“Dugo vremena se smatralo da su Srbija i Crna Gora na čelu u procesu pristupanja, ali trenutno na čelu ovog procesa mogu biti Albanija i Makedonija”, rekao je Han.

 

Izvor: RTV Puls

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."