• Početna>
  • Vesti>

Izglasano više nacrta zakona, rasprava o dečjem dodatku

Iako zasedanju nisu prisustvovali poslanici najvećih opozicionih partija, Demokratskog saveza Kosova i Samoopredeljenja, u skupštini je usvojen niz nacrta zakona. Ni u ovom pokušaju nije usvojen Nacrt zakona o Javnom servisu Kosova.

Predsedavajući Džavit Haljiti je zamolio poslanike da dva sata ne piju kafu kako bi usvojili preostale tačke i kako bi Skupština neometano nastavila rad.

“Počećemo od sedme tačke dnevnog reda jer znamo da Srpska lista neće glasati o prethodnim tačkama. Dok ne dođemo do sporazuma, nemamo razlog da zakone stavimo na glasanje i da gubimo vreme. Mislio sam da smo juče dogovorili varijantu koju sam predložio, ali je to drugačije shvaćeno i ja vam se izvinjavam”, rekao je Haljiti.

Pred poslanicima su se najpre našle nedovršene tačke sa sednica od 13., 14. i 20. septembra, kao i 15. oktobra. Poslanici su kratko raspravljali o predlogu rezolucije poslanice Donike Kadaj Bujupi u vezi dečijih dodataka.

U potpunosti podržavamo ideju o dečjem dodatku, ali ima različitih mišljenja da li sva deca treba da primaju dodatak ili da se izvrši kategorizacija”, rekao je poslanik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići.

“Ja se čudim ovim izjavama. DPK je desničarska partija, a kao da govore u naše ime. I mi smo za dečje dodatke ali je potrebna šira diskusija o tome”, navela je poslanica Socijal demokratske partije Šćipe Pantina.

Na dnevnom redu se našao i Nacrt zakona o javnom servisu Kosova. Za njegovo usvajanje je glasalo 42 -oje poslanika te je predsedavajući predložio da se zakon vrati predlagaču. Inače, Parlamentarna komisija za medije je juna ove godine odobrila Nacrt zakona o RTK i prosledila ga Skupštini Kosova na usvajanje.

Poslanici su u načelu usvojili i nacrte Zakona o sprečavanju i sankcionisanju nasilja i negativnih pojava na sportskim događajima, o kinematografiji, bibliotekama, autorskim pravima, sponzorstvu u oblasti kulture, omladine i sporta, kao i nacrte Zakona o sportu i naučnim inovacijama.

Usvojen je i godišnji izveštaj Vlade o funkcionisanju sistema unutrašnje kontrole finansija u javnom sektoru Kosova za 2017. godinu, izveštaj revizije Regionalne kompanije vodovoda, kao i izveštaj o stanju civilne službe.

Poslanici su podržali imenovanje predsedavajućeg i članova Upravnog odbora Fonda za penzionu štednju Kosova, kao i izbor predsednika Regulatorne komisije za javne nabavke.

Imenovano je i sedam članova Kosovskog saveta za kulturno nasleđe. Podržano je i formiranje Ad hoc komisije za izbor kandidata za jednog člana borda RTK iz redova nevećinskih i srpske zajednice.

Poslanici su potom započeli redovno zasedanje razmatranjem pitanja van dnevnog reda. Poslanici Srpske liste su napustili zasedanje, pa je prekinut i prevod na srpski jezik. Ubrzo je sednica prekinuta, a u narednim danima očekuje se odluka o njenom nastavku.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / RTK2

Comments

Pročitaj još