• Početna>
  • Vesti>

Tači: Sada je vreme za sporazum između Kosova i Srbije

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je na sastanku Minhenske bezbednosne konferencije u Belorusiji da je vreme za sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Tači je kao jedan od panelista govorio o procesima kroz koji prolaze Kosovo i Srbija u traženju sporazuma o miru i pomirenju.

“Svet se promenio. Evropa je na raskrsnici, u mnogim događajima koji postavljaju pitanja o budućnosti. Zapadni Balkan je ostao u nejasnoj situaciji. U toj realnosti, Kosovo i Srbija pronalaze sebe u traženju konačnog mirovnog sporazuma. Razmatramo sve ideje. Što se tiče sporazuma, još uvek se ni o čemu nismo dogovorili”, rekao je Tači.

On je kazao da sadašnji status kvo u odnosima dve zemlje više nije održiv i da sadašnji zamrznuti konflikt šteti obema državama.

“Ali, i u takvim okolnostima ja vidim svetlo na kraju tunela. Zašto? Prvo, obe države, u to sam ubeđen, znaju da ne mogu da ostanu u pozicijama u kojima se nalaze danas. Status kvo sada više nije održiv. Sadašnji zamrznuti konflikt šteti obema državama u svim životnim oblastima, u integrisanju, privrednom razvoju, bezbednosti”, istakao je Tači.

Kosovski predsednik je ocenio je da su bile očekivane kritike na Kosovu i Srbiji.

“Nemam problem sa tim. Bilo je očekivano. Kritike su zdrave za opštu debatu, ali i za sam proces. Posebno za veću transparentnost i veću odgovornost rukovodstva u obe zemlje. U ovom procesu, najlakše je da kritikuješ, a najteže je da nađeš način da se dođe do sporazuma. Postizanjem sporazuma između Kosova i Srbije, biće manje populizma u našem regionu. Manje nacionalizma. Manje glasova koji pozivaju na rat i tragediju, manje mržnje i osvete”, rekao je on.

Tači je dodao da je ključni cilj procesa dijaloga postizanje konačnog mirovnog sporazuma o međusobnom priznanju.

“Sporazum treba da bude o normalizaciji i pomirenju između dve države i dva naroda. Sporazum koji je međunarodno pravno obavezujući. Sveobuhvatan sporazum, koji podrazumeva dvostrano priznavanje između Kosova i Srbije. Bez priznanja, ovaj ili bilo koji drugi sporazum nemaju smisla. Dozvolite mi da budem jasniji u vezi sa sledećom tačkom: ‘Neće biti granica po etničkim linijama i neće biti razmene stanovništva između dve zemlje’. Očuvaćemo multietnički duh i realnost Kosova i Srbije”, rekao je Tači.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / RTK2

Comments

Pročitaj još