• Početna>
  • Vesti>

“Nemačka i Kosovo – nije kancelar taj koji odlučuje”

German Chancellor Angela Merkel speaks during a news conference with Bosnia-Herzegovina's Prime Minister Denis Zvizdic (not pictured) at the chancellery in Berlin, Germany August 13, 2018. REUTERS/Hannibal Hanschke

Najava Angele Merkel da se posle isteka ovog mandata neće kandidovati za kancelarku otvorila je brojna pitanja.

Logično, u Srbiji se postavlja ono u vezi sa rešenjem kosovskog pitanja. Da li će njen odlazak sa mesta kancelarke promeniti stav Nemačke o pitanju Kosova?

“Teritorijalni integritet zemalja Zapadnog Balkana je utvrđen i neprikosnoven. To se mora ponavljati, jer stalno postoje težnje da se razgovara o promeni granica. To se ne može učiniti”, rekla je nedavno Merkelova.

A ne može se promeniti ni stav po pitanju nezavisnosti Kosova, nedvosmislena je bila Merkelova u svim nastupima. Njen odlazak su zato pojedini videli kao mogućnost da se klima promeni. Da li će tako nešto biti moguće?

“Ja mislim da neće imati uticaja”, rekao je profesor Fakulteta političkih nauka Slobodan Samardžić.

“Neće imati nikakve posledice”, navodi i Jelena Volić Helbuš iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

“Naravno da to ne zavisi samo od nje i naravno da ne zavisi samo od njene partije”, kaže Nemanja Rujević iz “Dojče velea”.

I upravo je to ono što naši sagovornici ističu. Iako je figura Angele Merkel jaka, ona je samo predstavnica onoga što je zajednički stav.

“Nije kancelar taj koji odlučuje šta će biti sa spoljnom politikom Savezne republike Nemačke, nego za to postoje tela, koja sasvim normalno funkcionišu, bez obzira na to šta se dešava”, navela je Jelena Volić Helbuš.

“To je jedna velika ekipa u vladi koja je to radila praktično od devedesetih godina na ovamo”, naveo je Samardžić.

Kako je to stav aktuelne vlade, tako je istovetan gotovo i među svim političkim opcijama u Nemačkoj. Zato između ostalog, novi kancelar neće promeniti odnos prema kosovskom problemu, smatra novinar Dojče velea Nemanja Rujević.

“Ja bih podsetio da su u rat za Kosovo između ostalog išli i socijal-demokrate i Zeleni, vlada Gerharda Šredera, koja je time napustila pacifizam posleratne Nemačke i od tada i te dve stranke kao i demohrišćani, kao i liberali gaje veoma slićann odnos prema kosovskom problemu i uopšte prema region”, rekao je Rujević.

A region ne mora da brine, bar što se tiče procesa proširenja. Odlaskom njihovog “lidera i inspiracije” sa političke scene, neće se desiti prekretnica.

“Ja lično mislim da to neće uticati na ceo proces proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan. Svakako Nemačka čini važan deo tog procesa. Međutim, bez obzira na to koliko je neki političar bio dominantan u ovom pogledu ja lično mislim da tu neće biti negativnog uticaja na proces proširenja”, rekao je poslanik Evropskog parlamenta Eduard Kukan
Podsećamo, Angela Merkel izjavila je da se neće kandidovati za kancelarku na izborima 2021. godine, kao ni za poslaničko mesto u Bundestagu. Tada će se, kako je najavila, završiti svako njeno političko delovanje.

Izvor B92

Comments

Pročitaj još