Vučić: Pitanje Kosova i Metohije ne može da se reši bez učešća Srbije

Bez učešća Srbije ne može da se reši pitanje Kosova i Metohije, niti bilo koji problem koji se tiče Srbije, istakao je u Istanbulu predsednik Aleksandar Vučić. Na sutrašnjem sastanku sa Srbima sa Kosmeta biće reči o, kako je najavio, sveobuhvatnom paketu pomoći.

Predsednik Vučić danas se u Istanbulu sastao sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, a priliku za susret sa drugim svetskim liderima imaće 11. novembra u Parizu na obeležavanju 100. godišnjice završetka Velikog rata. Tamo će biti i Hašim Tači. Vučić, međutim, nije siguran da će se svetske sile u Parizu baviti Kosovom i Metohijom.

“Mislim da se razmišlja kako i na koji način da mi razgovaramo sa Tačijem i u čijem prisustvu u Parizu, a to da će velike sile da sednu i reše problem… Niti to tako ide, niti je to tako moguće. Bez učešća Srbije niko ne može da reši nijedan problem. Svi mogu da pomognu, odmognu, ali, bez učešća i volje Srbije, nema ništa od toga”, kaže predsednik.

O pomoći srpskom stanovništvu na Kosovu i Metohiji sutra će razgovarati sa predstavnicima srpskih institucija na Kosovu i Metohiji. Biće im, kako je najavljeno, odobren najsveobuhvatniji paket pomoći.

“Zamoliću ministre i Vladu da, u skladu sa onim što smo obećali našem narodu na KiM, pomognemo u svim sferama društvenog života od infrastrukturnih radova, do nastavka i uvećanja pomoći u zdravstvu, školama, obrazovnom sistemu, u investicijama, da vidimo kako to da uradimo, to je problem zbog dva pravna sistema koja funkcionišu, ali mislim da će to biti veoma važno za naš narod na Kosovu i Metohiji i da time pokazujemo koliko na sve načine želimo da pomognemo poboljšanje njihovog životnog standarda”, naveo je Vučić u Istanbulu, gde je prisustvovao otvaranju najvećeg aerodroma na svetu.

Paket pomoći Srbima sa Kosmeta tek treba da bude definisan, a ono što se zna jeste da će u novembru penzioneri dobiti veći ček.

“Mislim da će penzioneri biti nešto zadovoljniji. To su divni ljudi koji su izdržali i podneli najveći teret reformi, ali ozbiljnih reformi, a ne izmišljenih. Penzioneri će moći i sledeće godine da očekuju povećanje ukoliko budemo nastavili sa dobrim poslom, disciplinovanim ponašanjem, odgovornim. Verujem da hoćemo”, napominje predsednik.

Najavljuje da će im napisati pismo kako bi im zahvalio na strpljenju. Ranije je rekao da će to učiniti ne o državnom trošku, nego kao predsednik stranke koju vodi.

Predsednik Srbije je u razgovoru sa novinarima prokomentarisao i vest da ga je ruski predsednik Vladimir Putin odlikovao ordenom Svetog Aleksandra Nevskog.

Rekao je da mu je velika čast da bude u društvu Milana Obrenovića, Aleksandra Karađorđevića, Nikole Pašića, koji su, između ostalih, dobili orden.

Izvor RTS

Comments