• Početna>
  • Vesti>

Veselji se obratio video porukom pred vanrednu sednicu o „korekciji granica ili razmeni teritorija“

„Kosovo prolazi kroz velike izazove i od naših odluka danas zavisi njegova budućnost. Nedostatak jedinstva u vezi sa dijalogom šteti našoj zemlji. Ne bi smeli da dopustimo da izgubimo naše međunarodne partnere, SAD i EU. Vreme je za jedinstvo i razboritost,“ izjavio je predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji u tekstu, kao i video poruci koje je objavio na svom Fejsbuk profilu. Poruka je objavljena nakon nedavne posete Metjua Palmera a uoči vanredne sednice skupštine ove nedelje sa jedinom tačkom „parlamentarna debata o angažovanju Predsednika Kosova u uključivanje razmene teritorija ili korigovanje granica u dijalogu između Kosova i Srbije“.

Objavljujemo je u celosti:

„Dragi građani, Kosovo danas prolazi kroz velike i osetljive izazove i od naših današnjih odluka zavisi njegova budućnost. Jedna od tih je dijalog sa Srbijom. Status kvo nam šteti, dok je za SAD i Evropsku uniju ovo stanje neprihvatljivo. Pred sobom imamo jedno veoma važno pitanje, koje može da otvori perspektivu našoj zemlji, kao što je postizanje sporazuma za potpunu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Kao roditelj ne bih želeo da naša deca naslede težak teret prošlosti, iz neprijateljstva koje je našoj zemlji prouzrokovalo puno patnje. Verujem da niko to ne bi želeo za buduće generacije, verujem da svi treba da mislimo i postupamo u interesu njihove budućnosti. Dijalog sa Srbijom nije lak, nije želja, niti je zadovoljstvo, ali on mora da se dogodi. Naš cilj je da jednom zauvek okončamo čitav projekat države Kosovo i poglavlje uzajamnog priznanja sa Srbijom. Dijalog zahteva jedinstvo, odmerenost i odgovornost. Ali treba priznati, mi još uvek nismo na odgovarajućem putu. Došli smo do trenutka kada naše unutrašnje razlike rizikuju ozbiljno budućnost naše zemlje u ovom procesu, osnažujući Srbiju u međunarodnoj areni i slabeći Kosovo. Ovo ne smemo da dopustimo. SAD i EU nas zbog naših razlika i unutrašnjih razračunavanja neće beskrajno čekati. Ni po koju cenu ne treba da dopustimo da izgubimo naše međunarodne partnere, sa kojima smo došli do ovoga. Ne treba da dozvolimo da unutrašnje agende dominiraju državnom. U suprotnom, nedostatak jedinstva i potencijalna kriza poverenja, deli Kosovo više iznutra, nego što to čini opasnost spolja. Stoga, rizik od unutrašnje podele otežava i rizikuje podelu i spolja. Treba da delujemo. Vreme je vrlo važno za Kosovo, to ne treba da potcenimo niti da izgubimo iz vida. Hitno treba da, pokazujući državnu odmerenost i odgovornost, rešimo pitanja koja se tiču naše zemlje. Danas, više nego ikada, treba da imamo poverenja u sebe i u našu državu. U dijalog sa Srbijom idemo kao nezavisna i suverena država i sa nedodirljivim teritorijalnim integritetom. Za priznanje, stolicu u organizaciji UN-a i članstvo u NATO i EU. Za mir i stabilnost, za integraciju zajednica, a ne, za podelu, ne za novi nivo vlasti, ne za Zajednicu sa izvršnim nadležnostima. Ciljevi Kosova u dijalogu su jasni i nepromenjivi. Kao takvi oni treba da nas ujedine u jednu platformu i u ovom poslednjem sučeljavanju sa Srbijom.“

U sredu o „razmeni teritorija ili korekciji granica“

Sličnu poruku predsedavajući kosovske Skupštine uputio je kosovskoj javnosti i nakon današnje sednice Predsedništva skupštine na kojoj je zakazana, još jedna u nizu, vanredna sednica na kojoj će predmet rasprave biti Rezolucija o dijalogu. Vanredna sednica skupštine Kosova zakazana je za sredu, 31. oktobar u 10h, a jedina tačka dnevnog reda je „Parlamentarna debata u vezi sa angažovanjem Predsednika Kosova u uključivanje razmene teritorija ili korigovanja granica u dijalogu između Kosova i Srbije.“

Podršku svih političkih aktera na Kosovu za ovu rezoluciju predsednik Skupštine, Kadri Veselji, pokušava da pridobije već neko vreme.

Poruka dolazi u jeku najnovijeg talasa diplomatskih inicijativa da se razjedinjena kosovska politička scena ujedini oko pregovaračke platforme pred, sada se već zvanično najavljuje, postizanje tzv. konačnog pravno-obavezujućeg sporazuma sa zvaničnim Beogradom, a usred spekulacija da bi susret 11. novembra u Parizu, na kojem će se naći čuvena četvorka – Merkel, Makron, Tramp i Putin, a među liderima i Vučić i Tači – mogao da bude odlučujući.

Upravo je završena i poseta zamenika pomoćnika sekretara SAD-a, Metjua Palmera (Mathew Palmer) Beogradu i Prištini, i već su i sa ovih susreta u medije procurele spekulacije o tome da je Palmer u Prištini navodno preneo poruku da je u „igri eksplicitno priznanje Srbije“ ali da za tako nešto zvaničnici u Prištini moraju „nešto i da ponude Srbiji“. Nemačka se, sa druge strane, oštro protivi razgraničenju, odnosno podeli, što su ideje koje zagovaraju zvanične politike u Beogradu i Prištini.

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još