Raseljeni sa Kosmeta lakše do svojih prava uz besplatnu pravnu pomoć

Bez projekta Besplatne pravne pomoći 70 odsto interno raseljenih, povratnika i izbeglica nikada ne bi moglo da ostvari svoja prava pred kosovskim sudovima, rečeno je u Beogradu na predstavljanju rezultata tog projekta pokrenutog pre 26 meseci zahvaljujući podršci EU.

“Svi interno raseljeni, izbegli i povratnici koji se bore za svoja prava ne smeju odustati od imovine ili naknada iz oblasti rada i privatizacije. Pomoć mogu da potraže na 0800 108 208”, izjavio je zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev.

Dodao je da je tokom projekta, a koji će biti nastavljen 1. novembra, otvoreno više od 4.400 predmeta pred sudovima i Kosovskom agencijom za privatizaciju.

Vođa projekta Denis van Dam rekao je da je do sada zahvaljujući projektu ostvarena dobit od 13,6 miliona.

Van Dam je naveo je da je u bazu podataka uneto oko 7.500 predmeta iz oblasti imovinskih odnosa, radnog prava i procesa privatizacije.

“Povratili smo 28 objekata ili zemljišta vrednih 6,3 miliona evra, a očekujemo da ćemo uspeti i sa još 54 objekta ili parcele čija je ukupna vrednost 5,5 miliona evra”, rekao je Van Dam.

Dodao je da su pravo na isplatu naknada iz radnog odnosa ostvarile 220 porodice, u ukupnoj vrednosti od oko 1,1 milion evra, a da je pred sudovima, osnovnim i Apelacionim, otvoreno 2.326 imovinskih postupaka, dok su 2.074 postupka za naknadu iz radnog odnosa pred Kosovskom agencijom za privatizaciju.

“Kada bismo rešili samo 60 odsto slučajeva, vrednost vraćene imovine bila bi 200 miliona evra. S druge strane, kada bismo pozitivno rešili samo 40 odsto zahteva za isplatu naknada iz radnog odnosa naknada bi bila 4,3 miliona evra”, rekao je Van Dam.

Stručnjaci su, kako je kazao, tokom projekta primili oko 8.500 poziva, održali skoro 6.000 sastanaka s klijentima, pribavili 9.000 dokumenata neophodnih za kompletiranje dokumentacije. A oko 500 ljudi koji nisu bili u mogućnosti, fizičkoj i materijalnoj, obišli su mobilni timovi.

“Ne posustajte, savladajte sve prepreke do kraja, ne budite obeshrabreni ako izgubite bitku, ulog je veliki. Vodite svoje bitke do kraja”, poručio je Van Dam.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments