Ranilug: Starije osobe u Odevcu bez pomoći i zaštite

Selo Odevce, naseljeno u brdskom predelu opštine Ranilug, razlikuje se od ostalih mesta koji pripadaju ovoj opštini, po tome što je ovde život mirniji ali i suroviji. Mladih je sve manje, a stariji i iznemogli prepušteni sami sebi.

Šezdesetosmogodišnji Stanko Stanković, iz Odevca živi u trošnoj i oronuloj kući sa suprugom Blagicom, koja boluje od karcinoma dojke. Pored svakodnevnih muka i bolesti, bore se i kako da prežive zimu koja se polako primiče.

Kuća u kojoj borave je sagrađena sedamdesetih godina, od trošnog materijala i još uvek se odupire zubu vremena, ali zemljotres koji je pogodio Kosovsko Pomoravlje 2002. godine dodatno je oštetio porodični dom Stankovića.

Stankovići su neko vreme boravili kao raseljena lica u centralnoj Srbiji, a onda se, kao povratnici vratili na svoje ognjište. Obećanja su stizala sa svih strana, ali pomoći malo.

Stankovići žive od penzije koju Stanko dobija od države Srbije i kosovskih institucija, korisnici su narodne kuhinje. Kažu da se ovde može opstati, ali, da je svaki vid pomoći neophodan.

 

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još