• Početna>
  • Vesti>

Haradinaj: Pre Nove godine odluka o ukidanju viza za Kosovo

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj, izrazio je danas uverenje da će Evropska unija do kraja ove godine doneti odluku o ukidanju viza za građane Kosova.

“Drago mi je da je veliki broj ljudi zainteresovan za liberalizaciju viza. Molim sve opozicione partije da ne daju pesimistične poruke. Nije u redu reći da jedva čekamo da se ukinu vize i da dođemo kod vas“, kazao je Haradinaj posle susreta sa gradonačelnikom Prištine Špendom Ahmetijem.

On je rekao da je uveren da će pre Nove godine stići vest o ukidanju viza i da nema zemalja koje blokiraju ukidanje viza za Kosovo, već samo onih koje oklevaju.

“Radi se o političkom pitanju”, rekao je Haradinaj.

Ahmeti, koji je predsednik Socijaldemokratske partije Kosova, rekao je da se pismom obratio evropskim socijaldemokratskim strankama i zatražio da njihove države podrže ukidanje viza za građane Kosova.

Prištinski mediji ranije su javili da deset država članica Evropske unije ne podržava liberalizaciju viza za građane Kosova.

Dnevnik “Zeri” je danas pisao da su na poslednjim sastancima koje su u Briselu imali zvaničnici Kosova saopšteno da ima više od deset država koje ne podržavaju liberalizaciju, uprkos odlukama Evropske komisije da su ispunjeni svi kriterijumi i preporuke Evropskog parlamenta da Evropski savet donese takvu odluku.

Kosovska ministarka za evropske integracije – Durata Hodža, za “Zeri” je pre nekoliko dana izjavila da je moguće da se odluka o liberalizaciji viza ne donese tokom ove godine.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / Beta

Comments

Pročitaj još