Večeras u Beogradu zatvaranje Sajma knjiga,dogodine domaćin Egipat

Beogradski sajam knjiga biće završen večeras u 21.00, a Otvorenu knjigu preuzeće ambasador Egipta u Srbiji Amr al-Guvejli, čija će zemlja biti domaćin manifestacije 2019. godine.

Svečanoj predaji Otvorene knjige u podne u Hali 1 prisustvovaće potpredsednik Upravnog odbora Generalnog zavoda za knjige u Egiptu Ahmed Bahieldin Ahmed Elasasi, ambasador Maroka u Srbiji Mohamed Amine Belhaji, gradski sekretar za kulturu Ivan Karl i predsednik Odbora Beogradskog sajma knjiga Zoran Avramović.

Počasni gost ovogodišnjeg Sajma knjiga bio je Maroko, prvi u tom statusu iz Afrike i arapskog sveta, čije su književnost i izdavaštvo bile posebno predstavljene tokom Sajma.

Na ovogodišnjem Sajmu pod sloganom “Radost čitanja” učestvovalo je oko 1.000 izlagača iz zemlje i inostranstva medju kojima su i izdavači iz Belorusije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Irana, Japana, Kine, Madjarske, Rumunije, Rusije, Slovenije, SAD, Ukrajine, Hrvatske, Crne Gore i Švajcarske.

Tokom trajanja Sajma knjiga organizovane su brojne diskusije i predavanja o književnosti, izdavaštvu i društvenoj situaciji, a održan je i 49. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava i Sajam informisanja, komunikacija i marketinga “Media market”.

Obeleženi su jubileji – 200 godina od objavljivanja “Vukovog rječnika”, 150 godina od rodjenja Mihaila Petrovića Alasa, 125 godina od rodjenja Miloša Crnjanskog, 120 godina od rodjenja Desanke Maksimović i 150 godina od rodjenja Alekse Šantića.

Sajam je izmedju ostalog ugostio peruanskog pisca Santjaga Ronkaljola, portugalskog Valtera Goa Maia, slovenačkog pesnika Roberta Simonišeka, američkog pisca Pitera Breta, prevodioce srpske književnosti na ruski Jelenu Sagaloviš i na nemački jezik Mirjanu Vitman i Klausa Vitmana.

 

Izvor: Beta

Comments