Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa

U Domovima zdravlja na centralnom Kosovu prošle nedelje počela je vakcinacija protiv sezonskog gripa. Iz Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica isporučeno je 250 vakcina. Odziv meštana za vakcinaciju je na zadovoljavajućem nivou, kazao je za RTV Kim načelnik službe opšte medicine u Domu zdravlja Gračanica Dalibor Stojanović.

Nagle temperaturne promene i visoka vlažnost vazduha – karakteristična za jesenji period, doprinose pojavi prehlada i gripa, dok je razlike između gripa i obične prehlade vrlo teško uočiti, objašnjava Stojanović.

“Razika između prehlade i gripa je u intenzitetu kliničke slike. Prehlada počinje curenjem nosa, bolom u grlu, kašljem, dok je kod gripa klinička slika intenzivnija i bolest počinje visokom temperaturom, malaksalošću, bolovima u mišićima, glavoboljom.“

Prvi slučajevi oboljenja od virusa gripa očekuju se krajem novembra, dodaje Stojanović, navodeći da je upravo zbog toga najoptimalnije vreme za početak vakcinacije kraj oktobra i početak novembra jer je od primanja vakcine potrebno dve do tri nedelje kako bi se stekao imunitet na grip.

Vakcinaciju preporučuje prioritetnim kategorijama stanovništva:

“Bolesnici, stariji od 6 meseci, uključujući i decu, koji boluju od hroničnih srčanih poremećaja, plućnih bolesti, astmatičari, oni koji boluju od hroničnog bronhitisa, metaboličkih bolesti, dijabetičari i sve druge hronične bolesti koje dovode do toga da je imunitet kod takvih osoba oslabljen.“

Meštani sa kojima su novinari RTV Kim razgovarali kažu da se svake godine vakcinišu, te da su simptomi gripa blaži.

“Otkad je počela vakcinacija, svake godine primim vakcinu. Inače, srčani sam bolesnik, imam i anginu pektoris,“ kazala je Verica Filipović.

“Ranije se nisam vakcinisala, ali prošle godine jesam. Dobro se osećam i zato sam opet došla,“ istakla je Slobodanka Jovanović.

“Svake godine primam vakcinu i dosta mi pomaže. Ne osećam grip,“ rekao je Stanoje Filipović.

Primanje vakcine ne znači potpunu zaštitu od gripa, ali epidemiolozi tvrde da će vakcinisana osoba, iako oboli, imati blaži oblik bolesti i minimalni rizik od komplikacija, a jedna od najtežih je upala pluća.

 

Izvor: RTV Kim / Kossev

Comments

Pročitaj još