Vučić: Kosovo najveći problem Srbije na putu ka EU

„Nalazimo se na evropskom putu, ali naš najveći problem je Kosovo i Metohija,“ reči su predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Predsednik je tokom jutrošnjeg gostovanja na televiziji Pink ujedno i podsetio da „strani faktor očigledno ne želi“ da Srbija i Kosovo postignu dogovor, naglašavajući da će biti „sve teže očuvati stabilnost na Kosovu“, kao i da „incidenata ima na svakodnevnom nivou“.

„S pažnjom pratimo sve što se dešava u EU, nalazimo se na evropskom putu jer želimo da imamo demokratsko društvo i da budemo uređena zemlja, ali naš najveći problem je Kosovo i Metohija,“ kazao je Vučić.

Komentarišući izjavu evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana da pitanje Kosova nije jedini uslov za članstvo Srbije u EU, Vučić je rekao da to ne znači da će biti novih uslova.

Vučić je ponovio da ekonomija može da ide napred samo uz mir i stabilnost, odnosno „ako na Kosovu ne bude bilo većih problema“, i dodao da sada „incidenata ima na svakodnevnom nivou“.

On je rekao i da „strani faktor očigledno ne želi“ da Srbija i Kosovo postignu dogovor i dodao da će biti „sve teže“ očuvati stabilnost na Kosovu.

Problem u „postizanju dogovora“, Predsednik Srbije, takođe, vidi i u „političkoj atmosferi u centralnoj Srbiji i na Kosovu“. A iako „želi kompromis“ sa kosovskim Albancima „sada je jasno da će do toga biti gotovo nemoguće da se dođe“.

Ulazak Kosova u Interpol, takođe, vidi kao pretnju kompromisnom rešenu.

„Ako Kosovo uđe u Interpol, nervoza će biti još veća i neće biti spremni ni na kakav kompromis.“

Govorio je i o „otvaranju Pandorine kutije“.

„Oni govore – otvorićete Pandorinu kutiju ako se bilo šta promeni. Pa što ste je vi otvorili 2008. godine, što ste je otvorili 2006. godine“, upitao je Vučić.

Izvor: Kossev

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još