Zeri: EU u PR – transformacija samo u skladu sa ustavom

Transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku može da bude sprovedena samo u skladu sa kosovskim ustavom, imajući u vidu i zabrinutost svih manjinskih zajednica, rekli su predstavnici Kancelarije EU u Prištini za Zeri.

Kosovski parlament je prošle sedmice usvojio u načelu tri nacrta zakona o tsransformaciji KBS, dok su protiv bili poslanici Srpske liste, podseća Zeri.

“Evropska unija traži da se transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) izvrši u skladu sa Ustavom Kosova i uzimajući u obzir interese i zabrinutosti svih zajednica u zemlji, a ne na način kako je to učinjeno prilikom prvog čitanja u parlamentu, bez saglasnosti Srpske liste”, naveli su iz misije EU u Prištini.

“Zeri” piše da su iz Kancelarije EU rekli da podržavaju sveobuhvati proces koji dovodi do usvajanja zakona o transformaciji KBS.

Kosovski parlament je prošle sedice usvojio tri zakona o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku s ciljem da zaobiđu ustavne prome za koje moraju da se pitaju i predstavnici srpske zajednice.

 

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments