Uhapšeno osmoro zbog napada na srpske vernike u Istoku

Policija Kosova objavila je da je uhapsila osam lica u vezi sa napadom na autobuse u kojima su se nalazili srpski vernici u Istoku krajem nedelje.

Direkciji Policije Kosova za Region Peć upućena je informacija da je da je grupa od 170 srpskih hodočasnika dobila dozvolu Ministarstva spoljnih poslova Kosova za dvodnevni boravak na Kosovu radi obilaska Manastira Visoki Dečani, Pećke Patrijaršije i sela Studenica.

“Policija Kosova u cilju uspešnosti ove posete isplanirala je mere bezbednosti – kako pružanjem stalne policijske pratnje, tako i obezbeđivanjem lokacija obilaska. Čitava poseta od početka pa do sela Studenica protekla je bez ijednog incidenta”, kaže se u saopštenju Policije.

Prema policiji, jedna grupa od 50-60 meštana sela Studenica u znak protesta okupila se sa ciljem da blokira put. U saopštenju se navodi da je policija uspela da udalji meštane sa puta kako bi omogućila kretanje grupi Srba.

“U toku vremena kada se autobus udaljavao, a policajci obezbeđivali slobodan prolaz, u to vreme nepoznata lica bacila su kamenje u njihovom pravcu, oštetivši jedno staklo na jednom autobusu, dok je nekoliko stakala na drugom autobusu naprslo. U pratnji policije, posetioci su se bezbedno udaljili, bez povreda, prvo u pravcu grada Istoka, a nakon preduzimanja zakonom ovlašćenih procedura nastavljeno je prema planu posete u pravcu Mitrovice”, kaže se u saopštenju.

U vezi sa ovim slučajem, uz konsultaciju sa državnim tužiocem otvoren je slučaj “remećenje javnog reda i mira” kao i uništenje ili oštećenje pokretne imovine.

Nakon početka istrage, policija je saopštila da je 22. oktobra privela u policijsku stanicu u Istoku 11 lica, od kojih je petoro uhapšeno zbog remećenja javnog reda i mira. Nakon ispitivanja, uz konsultaciju sa tužiocem oslobođeni su u redovnom postupku.

Takođe, u vezi sa oštećenjem stakala na autobusima identifikovana su tri maloletna lica, koja su uhapšena i nakon ispitivanja, a prema postupku, sa nalogom državnog tužioca oslobođeni su u redovnom postupku.

Policija je takođe saopštila da je započela i unutrašnju disciplinsku istragu kako bi izvršila operativnu procenu u toku sprovođenja zadataka.

Na kraju, policija je saopštila da „ostaje dosledna tome da sa svim svojim kapacitetima realizuje glavne zadatke i sprovodi zakon, ali se ne ograničava samo na zaštitu života i imovine, već i na pružanju sigurnosti za sve građane bez izuzetaka.“

 

Izvor: Kossev

Comments