• Početna>
  • Vesti>

Kocijančić: Transformacija KSB samo po Ustavu i u interesu svih

Portparolka EU Maja Kocijančič pozvala je kosovske vlasti da obezbede zakonit i inkluzivan proces kada je u pitanju transformacija Kosovskih snaga bezbednosti.

“Proces mora da bude u skladu sa kosovskim Ustavom i da uzme u obzir interese i strepnje svih zajednica na Kosovu, uključujući relevantne partnere, entitete i organizacije”, izjavila je Kocijančić.

Porparolka EU ponovila je stav EU da je za transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga neophodno da se procedure vode u skladu sa kosovskim Ustavom, uzmajući u obzir “interese i zabrinutosti” svih strana.

“EU je uvek pozivala na inkluzivan proces, koji bi vodio usvajanju zakona o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga, što podrazumeva usklađenost sa kosovskim Ustavom i uzimenje u obzir interesa i zabrinutosti svih zajednica na Kosovu, uključujući i relevantne partnere, entitete i organizacije”, izjavila je Kocijančič.

Portparolka EU nije odgovorila na pitanje Tanjuga kako vidi uticaj načelnog usvajanja zakona o transformaciji KSB – bez pristanka poslanika Srpske liste – na dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Kosovski ustav predviđa da transformacija bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage nije moguća bez ustavnih promena, za šta je potrebna dvotrećinska većina u parlamentu, kako od ukupnog broja poslanika, tako i od broja manjinskih poslanika, kojih je u ovom sazivu 20, a od kojih se deset srpskih predstavnika protive toj transformaciji.

Kocijančič je dodala da EU ostaje u potpunosti posvećena razvoju i napretku Kosova kao sastavnog dela EU agende za Zapadni Balkan.

 

Izvor: RTV Puls / Tanjug

Comments

Pročitaj još