Brazil i Kipar neće menjati svoje stavove o Kosovu

Državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović razgovorala je sa ambadorkom Brazila Izabelom Kristinom de Azevedo Hejvert i ambasadorom Kipra Konstantinosom Eliadesom o nameri tzv. Kosova da kroz zahtev za članstvo u Interpolu politizuje ovu ekspertsku međunarodnu policijsku organizaciju.

Državna sekretarka Dijana Hrkalović je istakla da bi eventualna odluka o prijemu tzv. Kosova predstavljala presedan i kršenje međunarodnog prava sa nesagledivim i štetnim posledicama.

Time bi, kako je objasnila, bila prekršena Rezolucija 1244 Saveta bezbednost Ujedinjenih nacija, ali i pravila i procedure Interpola.

“Samo članice Ujedinjenih nacija i posmatrači u UN mogu biti deo Interpola”, naglasila je Hrkalovićeva.

Ambasadorka Izabela Kristina de Azevedo Hejvert istakla je da je pozicija Brazila prema Srbiji uvek bila ista i da ta država poštuje teritorijalni integritet naše zemlje, kao i da poštuje međunarodno pravo, a time i Rezoluciju 1244.

Ambasador Konstantinos Eliades ponovio je da se pozicija Kipra neće menjati kada je u pitanju tzv. Kosovo.

“Stojimo čvrsto na linijama koje zastupa Srbija i možemo očekivati podršku Kipra, kao i do sada, kada je reč o zahtevima Prištine za članstvo u međunarodnim organizacijama”, rekao je ambasador Kipra.

 

Izvor: RTV Puls / Tanjug

Comments

Pročitaj još