Đurić: Evropa ne sme ostati pasivna pred ekspanzijom ekstremizma

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić se oglasio povodom današnjeg kamenovanja dva autobusa sa srpskim vernicima kod Istoka.

U saopštenju dostavljenom medijima, Đurić je istakao da su Albanski ekstremisti još jednom pokazali koliko im je strana verska tolerancija

“Albanski ekstremisti su danas na Kosovu i Metohiji još jednom pokazali koliko im je strana verska tolerancija i koliko preziru i hrišćansku prošlost naše južne pokrajine i spomenike srpske pravoslavne baštine. Pravoslavni hodočasnici koji su danas obilazili srpske manastire u Metohiji ponovo su bili žrtve kamenovanja, a u napadu na dva autobusa kod Istoka samo pukom srećom nije bilo povređenih” stoji u saopštenju.

Đurić je apelovao na međunarodnu zajednicu i istakao da je današnji napad još jedno upozorenje:

“Današnji napad je samo još jedno upozorenje kakva bi sudbina zadesila sve srpske svetinje na Kosovu i Metohiji ukoliko bi ostali bez zaštite, i zato apelujem na međunarodnu zajednicu da najozbiljnije reaguje, jer to nije samo napad na hodočasnike, veći na simbole zajedničke evropske hrišćanske tradicije i evropske vrednosti. Evropa ne sme ostati nema i pasivna pred ekspanzijom ekstremizma i verskog radikalizmana Kosovu i Metohiji, jer to je pošast koja ne poznaje granice i sutra bi mogla zapretitii prestonicama evropskih država”

Direktor Kancelarije za KiM je dodao da je napad argument protiv militarizacije kosovskih Albanaca:

“Ovo je istovremeno još jedan argument protiv militarizacije kosovsko-metohijskih Albanaca, jer društvo u kojem se stimuliše ili barem ne sankcioniše versko nasilje ne sme imati vojne snage, pošto te snage sasvim sigurno neće staviti u službu mira i bezbednosti građana, bez obzira na njihovo versko i nacionalno opredeljenje. Kosovo i Metohija je postalo lonac u kojem se kuvaju svi oblici mržnje i ekstremizma, i pred time se više ne mogu i ne smeju zatvarati oči”, zaključuje se u saopštenju Marka Đurića.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

 

Comments