U Štrpcu održan Sajam zapošljavanja i preuzetništva

Sajam zapošljavanja i preuzetništva u organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje i opštine Štrpce, održan je danas u Domu kulture “Sveti Sava” u Štrpcu.

Cilj Sajma bio je okupljanje većeg broj poslodavaca – uspešnih preduzetnika koji su imali priliku da u skladu sa svojim potrebama nađu adekvatna lica (tražioce zaposlenja) koja svojim znanjem i radom mogu unaprediti njihovo dosadašnje poslovanje u zajedničkom interesu.

Sajam je ujedno bio prilika da nezaposlena lica uspostave direktan kontakt sa poslodavcima, predstave se i predaju svoju radnu biografiju.

Direktor Pokrajinske službe za zapošljavanje Kosova i Metohije Bojan Mitić naveo je da je od ukupnog broja nezaposlenih na teritoriji KiM, skoro 40% evidentirano u OJ NSZ  na teritoriji Kosovskog i Prizrenskog Upravnog okruga.

Mitić je podsetio da je na ovom području krajem 2010. godine bilo 55 regularnih registrovanih privrednih subjekata, a da ih je danas preko 150, i svi oni redovno servisiraju svoje obaveze i uplaćuju sredstva u budžet Republike Srbije putem poreza i doprinosa.

“Na taj način, sada i oni sami doprinose i indirektno podstiču razvoj ovog kraja. Njihova istrajnost je bila razlog da od pre par godina uvedemo posebne kvote za programe i mere APZ -a za Štrpce preko Filijale Priština. Štrpce je sada prepoznatljivo na mapi aktivnosti NSZ Republike Srbije” – istakao je Mitić.

On je rekao da je jedan od korporativnih  ciljeva rada NSZ  spuštanje nivoa zapošljavanja sa višeg na lokalni nivo i multiplikovanje zajedničke aktivnosti na povećanju zapošljivosti kroz mere i programe sufinansiranja sa lokalnim samoupravama.

Mitić je naglasio da je opština Štrpce jedan od primera dobre prakse saradnje sa NSZ i da već nekoliko godina u budžetu planira sredstva za ovu namenu za  podsticanje  većeg broja nezaposlenih lica, sa krajnjim ciljem smanjenja stope nezaposlenosti.

On je izrazio uverenje da će NSZ i u budućnosti raditi zajedno sa svim socijalnim partnerima i stvarati još povoljnije uslove za bolji privredni ambijent i ‘ohrabriti mlade ovog kraja da je svaki san ostvarljiv ako rade i veruju’.

Mali privrednici sa ovog područja, uz podsticaj NSZ su napredovali i danas upošljavaju veliki broj ljudi, te tako čine okosnicu male privrede ovog kraja. U to ime, prisutnima na Sajmu predstavila se preduzetnica Marija Veljković.

Sajam u Štrpcu otvorio je predsednik opštine Živče Šarkočević.

U prethodnom periodu, NSZ je ostvarila izuzetnu saradnju sa opštinom Štrpce kroz sufinansiranje programa i mera aktivne politike zapošljavanja, a kao rezultat toga povećan je broj pripravnika i angažovanje ljudi na projektima javnih radova.

Ove godine će kroz programe, projekte i mere zapošljavanja NSZ u Filijali Priština biti uključeno skoro 300 nezaposlenih lica, a više od polovine njih (161) biće na osiguranju kroz samozapošljavanje, zapošljavanje kod poslodavca, programe sticanja praktičnog znanja i javnih radova, a ostali će biti u programima pripravništva i obuka za tržište rada.

Karakteristike ovog regiona su male porodične firme, pretežno u oblasti poljoprivrede, skladištenja poljoprivrednih proizvoda, proizvodnje zdrave hrane i lekovitog bilja sa Šar planine, kao i zanatske radionice mleka i mlečnih proizvoda, peciva i slatkiša, servisnih usluga, proizvodnje i distribucije planinske vode.

Proizvodi  i usluge ovog geografskog  područja su autentični, specifični, što u predstojećem  periodu može biti komparativna prednost sa ciljem brendiranja proizvoda domaće radinosti: sira i drugih mlečnih proizvoda, poljoprivrednih proizvoda: maline, kupine, krompira, zatim, šarskog jagnjeta i drugog stočnog fonda sa ovih visina, ugostiteljske i turističke ponude sa ski centrom, korišćenje vodnog potencijala itd. , ali novo vreme nameće potrebu osnivanja  klastera ili udruženja sa uređenijom  organizacijom,  kako bi višak svojih proizvoda i usluga ponudili i drugim tržištima.

 

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još