Jevremović:”Sve je to deo jednog političkog kosovskog lonca”

Misija UN je značajan element stabilnosti na Kosovu i Metohiji i njen odlazak bi svakako imao posledice, kaže bivši ambasador pri UN Pavle Jevremović.

Sve posledice eventualnog odlaska UNMIK-a sa KiM, kako je to predložila sad već odlazeća ambasadorka SAD pri UN Niki Hejli, trenutno je teško proceniti, ali bi ih bilo, smatra Jevremović. On kaže da zasad nema nikakvog izgleda da će se to dogoditi.”Misija UNMIK-a uspostavljena je na osnovu odluke Saveta bezbednosti UN i odgovarajuće rezolucije i za njeno gašenje bila bi potrebna saglasnost većine u tom telu UN, gde bi izvesno naišla na veto Rusije i moguće protivljenje Kine”, rekao je Jevremović za Tanjug.

Jevremović, međutim, kaže da je svakako zanimljivo što je pismo izašlo u javnost i ocenjuje da to može da bude naznaka jednog od mogućih stavova SAD o misiji UNMIK-a za ubuduće.
“Teško je zaključiti da li to znači promenu američkog stava i da li predstavlja neki oblik pritiska na UNMIK”, kaže Jevremović, ali dodaje da je očigledno da postoji neka vrsta zasićenosti misijom UN, jer je status kvo na Kosovu, što se tiče tretmana u SB, već dugo godina nepromenjen.
“Možda tumačim tu odluku kao poruku da bi trebalo da se revitalizira proces na Kosovu, nekakvo traženje rešenja na pozicijama američke poltike. To rešenje svakako nama ne bi odgovaralo”, kaže Jevremović.
Jevremović pismo američke ambasadorke, kao uostalom i raniju odluku Velike Britanije da ne uvrsti redovnu raspravu o Kosovu na dnevni red, vidi kao političke manevre ipak bez većeg značaja i posledica.
Dodaje, takođe, da je očigledno da postoji pritisak raznih aktera da se situacija na Kosovu i Metohiji na neki način razjasni, ali da je nejasno kako i na kojim linijama.
“Sve je to deo jednog političkog kosovskog lonca”, zaključuje Jevremović.

Podsećamo  da je  dan ranije američka ambasadorka pri UN Niki Hejli poslala je pismo generalnom sekretaru UN Antonio Guterešu u kome traži da se UNMIK povuče sa Kosova 9. oktobra, istog dana kada je objavila da se povlači sa mesta ambasadora SAD u UN.

Navela je da je UNMIK ostao nepromenjen uprkos napretku i stalnom ponavljanju stavova većine članica Saveta bezbednosti UN da je ispunio svoj mandat. Kako je rekla, bez redovne revizije mandata i misije UNMIK-a, “spoljne politike i stranke štetnih interesa” nastaviće da kao taoce drže vreme i važne resurse UN, zbog čega zahteva od Generalnog sekreterijata da iskoristi uticaj svojim autoritetom i inicira da se napravi izlazna strategija za UNMIK.

Izvor:Tanjug

Comments