• Početna>
  • Vesti>

Crveni krst KiM obeležio Dan borbe protiv trgovine ljudima: Prevencija najbolji metod zaštite

Pokrajinska organizacija Crvenog krsta obeležila je danas 18. oktobar – Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima.

U pešačkoj zoni ulice Kralja Petra I kod spomenika Knezu Lazaru, mladi volonteri su postavili štandove na kojima su gra]anima delili letke sa poučnim sadržajem na temu borbe protiv trgovine ljudima a priređen je i mali performans.

 

Koordinator programa borbe protiv trgovine ljudima u Crvenom krstu Kosova i Metohije Jelena Milisavljević kaže da je prevencija najefikasniji metod zaštite I da je ona primarna delatnost Crvenog krsta na ovom polju.

„Način na koji sprovodimo prevenciju jeste upravo edukacija i širenje znanja o ovoj opasnosti. Crveni krst stvara veoma široku bazu volontera, koja dalje svo to svoje znanje širi u svojim lokalnim zajednicama, edukujući pojedince i šire društvene grupe i na taj način širi informacije o ovome“, kaže za Radio Kontakt Plus, koordinator programa borbe protiv trgovine ljudima u Crvenom krstu Kosova i Metohije – Jelena Milisavljević

Trgovina ljudima danas je globalni problem i ne postoji zemlja koja nema problema upravo se trgovinom ljudima.

Jedina je razlika u tome da li je ta zemlja izvor ljudi koji će se kasnije koristiti u svrhe eksploatacije ili će ona ipak biti zemlja u kojoj će se ta lica eksploatisati.

„Crveni krst Srbije aktivno radi na ovom polju, kroz edukaciju I različitih zaposlenih lica u državnim institucijama – zdravstveni sektor, socijalna zaštita, obrazovanje, kako bi čak i ona lica koja kasnije mogu da dođu u kontakt sa žrtvom trgovine ljudima, to mogla da prepoznaju na pravi način. Statistika je svakako poražavajuća. Iako mi mislimo da je ovaj problem tamo negde, nije, problem postoji danas i ovde i predstavlja nešto protiv čega se moramo sve više i više boriti“, dodaje Milisavljević.

Jana Božović, volonter Crvenog krsta  prošla je kaže, veliki broj obuka koje se tiču borbe protiv trgovine ljudima.

„Uloga volontera u edukaciji i prevenciji borbe protiv trgovine ljudima je širenje znanja, odnosno sprovođenje edukacije po školama, organizovanjem akcija kao što je ovo danas. Najefikasnija zaštita je prevencija, odnosno oprez i proveravanje svih oglasa zakoje smo zainteresovani. Naravno, ključ sprečavanja trgovine ljudima je prevencija, odnosno informisanost“, kaže Božović.

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima obeležava se od 2007. godine

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još