Kancelarija EU razočarana odlukom o pomeranju starosne granice za uvoz automobila

Razočarani smo odlukom skupštinske komisije za ekonomski razvoj zbog pomeranja granica za uvoz polovnih automobila na 15 godina,uprkos tome što smo ovo pitanje postavili tokom sastanka o stabilizaciji i pridruživanju prošle nedelje. Takav potez direktno će uticati na zagađenje vazduha na Kosovu i očigledno je protiv ciljeva EU“ – Kancelarija Evropske unije na Kosovu reagovala je na to što, barem prema odluci kosovskih poslanika – na Kosovo stiže novi talas polovnih automobila, uglavnom sa zapada.

Kancelarija podseća na to da je odluka protiv Zakona o zaštiti vazduha od zagađenja i protivrečna je rezoluciji Skupštine o zagađenju vazduha koja je usvojena u februaru ove godine kao jedan od najviših prioriteta u to vreme.

Istu poruku na svom tviter nalogu ponovila je i šefica ove Kancelarije Natalija Apostolova.

„Uticaće na zagađenje vazduha na Kosovu i očigledno je protiv ciljeva EU,“ dodala je.

Reagovao je i nemački ambasador u Prištini Kristijana Helt, koji se „pridružio razočaranju“ svojih evrospkih kolega.

„Kosovo bi se unapredilo sa modernijim vozilima, čak i sa hibridnim ili električnim vozilima,“ dao je doprinos živoj raspravi koja se povela preko Tvitera.

Na sastanku skupštinske komisije za ekonomski razvoj održanom još 2. oktobra, pored odluke o pomeranju granice uvoza sa deset na petnaest godina, usvojena je i odluka kojom je određeno da će preuzimanjem vlasništva nad vozilom, kupac preuzeti i ostatak registracije, odnosno, neće morati ponovo da registruje vozilo.

 

Izvor Kossev

Comments