Đurić: Mir i stabilnost u regionu se ne mogu uspostaviti jednostranim odlukama

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa zamenicom ministra spoljnih poslova Italije Emanuelom Del Re, koju je upoznao sa naporima Beograda da se pronađe kompromisno   i održivo rešenje za pitanje južne srpske pokrajine.

Đurić je istakao da se trajan mir i stabilnost u regionu ne mogu uspostaviti jednostranim odlukama koje bi potpuno zanemarivale interese jedne od strana u dijalogu, i da je zato neophodno da se i u međunarodnoj zajednici značajnije uvaže iskrene i dobre namere koje Beograd ima u dijalogu sa Prištinom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada  Srbije, kako je objasnio, žele da se u interesu svih naroda   u regionu pronađe rešenje kojim bi se izbeglo produžavanje zamrznutog konflikta u srpsko-albanskim   odnosima, jer samo kompromisno rešenje, koliko god ono inovativno ili nekonvecionalno bilo, može biti garancija budućih skladnih odnosa na Zapadnom Balkanu.

Đurić je sagovornici ukazao na brojne provokacije Prištine i napade na Srbe i njihovu imovinu na Kosovu i Metohiji u poslednjem periodu, konstatujući da su oni ozbiljan udarac mirovnim naporima Beograda i sa druge strane manifestacija neodgovornosti i kratkovidosti onih koji takve incidente tolerišu ili podstiču.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je naglasio da Italija, kao članica kvinte, i država koja je politički i vojno u značajnoj meri prisutna u našoj južnoj pokrajini, može pružiti ogroman doprinos stvaranju klime za iznalaženje kompromisa Beograda i Prištine.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments