Aktiviran “plan B” za formiranje kosovske vojske

Centralne institucije u Prištini aktivirale su “plan B” za formiranje kosovske vojske, zaobilazeći protivljenje srpskih poslanika i obavezu ustavnih promena. Predsedništvo skupštine danas je odlučilo da vladine predloge zakona o formiranju vojske prosledi poslanicima na razmatranje.

Izbegavajući ustavne obaveze i stav srpskih predstavnika, albanska većina u kosovskoj skupštini raspravljaće u četvrtak o formiranju vojske.

Paket od tri nacrta zakona, koji predviđaju da kosovske bezbednosne snage prerastu u oružanu formaciju, usvojen je danas na sednici predsedništva skupštine. Jedini koji je glasao protiv bio je srpski član predsedništva.

“Takvi zakoni nisu u interesu srpskog naroda koji živi na KiM i sigurno da će naneti nesagledivu štetu po proces dijaloga koji se vodi između Beograda i Prištine, nesagledivu štetu po Rezoluciju 1244 SB UN, koja je i dalje na snazi i sigurno će naneti nesagledivu štetu po mir i stabilnost na KiM, koji su ionako krhki”, ističe Slavko Simić, član predsedništva kosovske skupštine.

Za izglasavanje predloga zakona o vojsci u skupštini je potrebna prosta većina od ukupno 120 poslanika.

Simić najavljuje da će, koliko je to moguće, Srpska lista sa Beogradom pokušati da politički ospori stupanje na snagu tog zakona.

Albanski predstavnici u institucijama u Prištini očekuju da će zakonske procedure za formiranje vojske okončati do kraja novembra.

“Vojske će biti ove godine. Ojačaćemo kosovski budžet za ulaganje u oružane snage, sviđalo se to nekome ili ne”, naglašava Kadri Veselji, predsednik kosovske skupštine.

I ostali albanski poslanici, bilo da su iz vladajućih ili opozicionih stranaka, jesu za formiranje vojske preko nacrta zakona.

Skupština Kosova je već nedeljama u blokadi. Vladajuće i opozicione stranke ne mogu da se dogovore oko dijaloga sa Beogradom, niti oko mnogo drugih stvari, ali kada je u pitanju vojska, najavili su da će njeno formiranje podržati svi.

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je da je najava formiranja vojske Kosova, pod tim ili nekim drugim nazivom, nešto je što izaziva strah i strepnju.

Izvor RTS

Comments