U Pećkoj Patrijaršiji proslavljena hramovna slava

Svetom arhijerejskom liturgijom i rezanjem slavskog kolača, u Pećkoj Patrijaršiji je proslavljena hramovna slava Pokrov Presvete Bogorodice. Slava hrama u kome se ustoličuju svi srpski patrijarsi, okupila je mnoštvo vernog naroda pristiglog iz Srbije, Crne Gore i inostranstva.

Pravoslavni vernici, praznik Pokrova Presvete Bogorodice obeležavaju u pomen na crkveni događaj kada se Bogorodica tokom bogosluženja javila narodu okupljenom na molitvi. Pećka Patrijaršija ovaj praznik obeležava kao hramovnu slavu. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop raško-prizrenski, vladika Teodosije uz sasluženje sveštenstva.

“Presveta Bogorodica nas posećuje, ona koja je moćna, silna. Ona koja je strašna neprijateljima našim, oni koji hoće crkvu božiju da napadaju i da je unište. To neće nikada moći jer nas Presveta Bogorodica štiti svojim čudotvornim ikonama širom sveta, ali i ovde u Pećkoj Patrijaršiji”, rekao je u besedi episkop raško-prizrenski, vladika Teodosije.

Pećka Patrijaršija, za preostale Srbe nastanjene u okolnim mestima, predstavlja svojevrsni svetionik u koji su zagledani. Osim njih, mnoštvo vernika iz različitih krajeva Srbije, Crne Gore i inostranstva, okupilo se u manastirskoj porti.

“Mi smo mnogo vezani za ovo mesto, Pećka Patrijaršija nas je održavala”, rekao je Miodrag Dašić iz Brestovika.

“Kad god dođem iznova, nova su osećanja. Za godinu dana ovo je šesti put da dolazim u Pećku Patrijaršiju”, kaže Stevan Spasić iz Niša.

“Od kako sam otišla iz Prizrena ovo je treći put da dolazim u Pećku Patrijaršiju. Osećaj je divan, to se ne može opisati rečima, to je jedno blaženstvo”, kaže Olivera Gazigalović.

“Dolazimo iz Hong Konga, prvi put smo ovde i mnogo nam je lepo”, rekli su turisti.

O ovom manastirkom kompleksu na ulazu u Rugovsku klisuru, vekovnom mestu ustoličenja srpskih patrijaraha, brine sestrinstvo, koje je opstajalo i u najtežim vremenima. Od svoga postanka u XIII veku Patrijaršija je okupljala vrsne teologe, književnike i umetnike. Stoga je ona i mesto na kom je pohranjena vredna umetnička zaostavština.

Izvor: RTK 2

Comments

Pročitaj još