Slava manastira Sokolica

U hramovima Srpske pravoslavne crkve obeležava se  praznik Pokrova Presvete Bogorodice, zaštitnice svih hrišćana.To je ujedno i manastirska slava Sokolice, ali i Pećke Patrijaršije. U Sokolici je  služena sveta arhijerejska liturgija, a svi vernici tokom celog dana mogu da obiđu svetinju i pomole se Majci Božijoj.

Povodom hramovne slave, Svetu arhijerejsku liturgiju, u porti manastira Sokolica, u prisustvu velikog broja vernika, služio je vladika mileševski Atanasije Rakita uz sasluženje sveštenstva Raško-prizrenske eparhije. Pokazavši rukom na predivni predeo, dela Kosova i Metohije, koji se vidi sa ovog mesta on je rekao:

“Ovo je pravi ikonostas što vidite iza nas, ova brda. Ikonostas na sebi ima ikone svetih, ovaj prostor je oslikan životom i vrlinama onih koji žive ovde”, kažao je vladika Atanasije.

Nakon liturgije usledila je sveta tajna  pričešća, rezani su slavski kolači i određen je domaćin slave za narednu godinu.

Ova svetinja za vreme praznika okuplja verni narod koji ne krije sreću da se bar u ovakvim prilikama vide i  podele sreću i zadovoljstvo .

Manastirska crkva posvećena je Bogorodičinom pokrovu, a u narodu veliki ugled i poštovanje ima skluptura Bogorodice sa Hristom.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još