• Početna>
  • Vesti>

KOHA: SAD prekinule komunikaciju sa Čekuom i Berišom zbog optužnica za lažni spisak „ratnih veterana OVK“

Sjedinjene američke Države prekinule su kontakte sa ministrom Kosovskih snaga bezbednosti Rustemom Berišom i njegovim zamenikom Agimom Čekuom, piše danas Koha Ditore, pozivajući se na tri izvora.

Za to vreme, delegacija ovog ministarstva, na čelu sa druga dva zvaničnika Kosovskih snaga bezbednosti – zamenikom ministra Burimom Ramadanijem i komandantom KBS Rahmanom Ramom, boravi upravo u SAD, gde su se na odvojenim sastancima sreli sa senatorom Mičigena Geri Petersom i zamenikom pomoćnika državnog sekretara Metju Palmerom.

U toku je i proces tranformacije KBS, preko tri nacrta zakona o ovim snagama, kojim se nastoji da se njihov mandat proširi na vojsku.

I kosovski premijer Ramuš Haradinaj se nedavno vratio iz SAD-a sa porukom o podršci SAD transformaciji KBS.

Istovremeno SAD šalju snažne poruke od samog izbijanja afere lažnih lista veterana OVK da se procesuira čitav slučaj i dobije pravni epilog. U nastavku objavljujemo prevod današnjih tekstova iz Koha Ditore.

Delegacija Ministarstva kosovskih snaga bezbednosti nastavlja zvanične sastanke u Senatu SAD-a i Stejt departmentu

Zamenik ministra KBS-a, Burim Ramadan i komandant KBS, general-potpukovnik Rahman Rama, primljeni su u Vašingtonu na odvojenim sastancima sa senatorom Gari Petersom, kao i zamenikom pomoćnika državnog sekretara Metju Palmerom.

Na sastanku sa senatorom Mičigena Gari Petersom, razmatrane su zajedničke obaveze Kosova i SAD u oblasti bezbednosti i odbrane.

Prema navodima Ministarstva kosovskih snaga bezbednosti, razgovarano je i o kapacitetu Kosova da se suoči sa regionalnim i globalnim izazovima.

U međuvremenu, zamenik pomoćnika državnog sekretara Metju Palmer razgovarao je o procesu tranzicije KBS-a, dugoročnom planu razvoja i naporima Kosova u regionalnim i evroatlantskim odnosima.

Na oba odvojena sastanka, Peters i Palmer su naglasili nastavak američke podrške za Kosovo, kako u Senatu, tako i u vladi SAD.

SAD prekinule kontakte sa ministrom Berišom i zamenikom ministra Čekuom

Sjedinjene Države su blokirale komunikaciju sa ministrom bezbednosti Rustemom Berišom i njegovim zamenikom Agimom Čekuom.

Svaka saradnja sa njima prekinuta je od izdavanja optužnice u slučaju veterana OVK.

Tri različita izvora rekla su za „Koha Ditore“.

„Američka administracija, uključujući ambasadu u Prištini i vojnu komponentu, prekinula je saradnju i komunikaciju sa ministrom Berišom i zamenikom ministra Čekuom, s obzirom na objavu optužnice u slučaju ‘Veterani’. To je standard koji Amerikanci primenjuju u odnosu na svakog visokog zvaničnika optuženog za krivična dela korupcije“, navodi izvor iz Vlade.

„Službena komunikacija sa njima neće se odvijati sve dok su pod optužbom.“

Ovu situaciju potvrdili su izvori iz Ambasade SAD, ali i Ministarstva bezbednosnih snaga.

Izvor: Koha, Kossev

Comments

Pročitaj još