Tači: Korekcija granica do sledećeg proleća

Kosovski predsednik Hašim Tači izrazio je optimizam da će do sledećeg proleća biti postignut sporazum sa Srbijom, koji će uključivati korekciju granica.

U intervjuu za francusku televiziju “France 24” Tači je naglasio da promena granica nije ideja koju on želi da predstavi, nego je posle dosadašnjih pregovora to jedino mudro rešenje za stabilnost.

On je rekao da sporazum treba da sadrži i priznanje Kosova i članstvo u Savetu bezbednosti UN. Uveravajući da će ako se desi takav sporazum, kojim će Kosovo postati multietnička država, biti poštovana prava kosovskih Srba.

“Moja ideja o korekciji granica između Kosova i Srbije ako ne bi podrazumevala postizanje konačnog sporazuma uz uzajamno priznanje i članstvo Kosova u UN, zapravo izaziva druge rizike od podele Kosova ili formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom što znači “Republika Srpska”. Tako da mislim da je ovo rešenje realno i da bi trebalo da bude prihvatljivo za obe strane, i koje će svakako pozdraviti i demokratski svet”, kazao je Tači.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / RTK2

Comments