• Početna>
  • Vesti>

Tači: Evroparlamentarci shvatili šta je najrealnija opcija

Predsednik privremenh kosovskih institucija Hašim Tači zahvalio je Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta, koji je prihvatio Izveštaj o napretku Prištine, a u kojem je sadržan i kompromisni amandman o mogućoj opciji “korekcije granice između Kosova i Srbije”.

„Pozdravljam i zahvaljujem evropskim poslanicima na izglasavanju podrške viznoj liberalizaciji i konačnom mirovnom sporazumu između Kosova i Srbije u Spoljnopolitičkom odboru Evroskog parlamenta“, napisao je Tači na svom Fejsbuk profilu.

Smatra da je podrška viznoj liberalizacija ne samo zaslužena, već, kako kaže, i nepravedno odložena.

„O konačnoj fazi dijaloga za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, pozdravljam činjenicu da Spoljnopolitički odbor EP poziva na sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum, koji će prihvatiti sve strane, koji će osigurati multetnički karakter naših zemalja i neće praviti granice duž etničkih linija“, naveo je Tači.

Smatra da je takav pristup u Izveštaju, koji će, kako očekuje, biti izglasan i na plenarnoj sednici, „identičan našem pristupu i argumentima za konačni sporazum“.

„Nacrt je dokaz da su evropski poslanici shvatili šta je najizvesnija i najrealnija opcija za konačan sporazum, koji će osigurati da Srbija prizna Kosovo i članstvo (Kosova) u EU, NATO i UN“, naveo je Tači.

Nada se, kaže, da će navedeni nacrt pomoći svima na Kosovu, odnosno institucijama i političkim partijama, da razumeju koja opcija može da dovede do konačnog sprozuma.

Izvor: Tanjug, TV Most

Foto: Vlada Kosova

 

Comments

Pročitaj još