Mediji: Beograd poslao svoje zahteve, glavna tema SPC

Beograd — Kako saznaju “Novosti”, srpska strana poslala evropskim posrednicima u dijalogu sa Prištinom plan. Glavni zahtev garancije za SPC.

Kako piše taj list plan sadži zahtev za garancije Srpskoj pravoslavnoj crkvi da ima puno pravo raspolaganja svom svojom pokretnom i nepokretnom imovinom i da na neograničen period zadrži pravni režim zaštite za 44 objekta koji predstavljaju specijalne zone srpske kulturne i verske baštine kao i da položaj SPC bude priznat na Kosmetu.

U tekstu se navodi da u specijalne zaštitne zone srpske baštine spadaju manastiri Visoki Dečani, Gračanica, Pećka patrijaršija, Banjska ali i drugi hramovi i crkve u Gnjilanu, Štrpcu, Srbici, Klini, Orahovcu.

Tu su zatim srednjevekovni most Vojinovića u Vučitrnu, spomenik Gazimestan, tvrdjava zvečan, srednjevekovni grad Novo Brdo, selo Velika Hoča…

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da Srbija ne samo da godinama govori da je neophodno da se u briselskom dijalogu na sto stavi i poitanje položaja srpske kulturne i duhovne baštine na KiM već je i predsednik Aleksandar Vučić zvaničnicima EU predočio i sasvim konkretan plan koji našoj crkvi garantuje apsolutnu zastitu.

“Moram zato da naglasim da su neopravdane i nedobronamerne kritike onih koji tvrde da Srbija ništa do sada nije učinila kako bi se zaštitile naše svetine na KiM a naročito je štetno kada takve optužbe dolaze od pojedinaca iz same Crkve”, kaže za Novosti Đurić.

 

Izvor B92

Comments