MALS: “Grant učinka” za bolji rad opština

Ministarstvo administracije lokalne samouprave pokrenulo je projekat “Grant učinka”, preko kojeg će opštine na Kosovu, ukoliko ispune određene uslove, dobiti dodatna finansijska sredstva za kapitalne investicije.

“Grant učinka” je projekat koji sprovodi Ministarstvo administracije lokalne samouprave uz pomoć Ministarstva finansija i Švajcarske agencije za razvoj.

Pravo da konkurišu za grantove imaju sve opštine na Kosovu, a za period od 2018. do 2021. godine izdvojeno je 9 miliona evra.

Ukoliko žele da dobiju dodatna finansijska sredstva, opštine će morati da na godišnjem novou ispune određene uslove, a tri osnovna su – potpisan sporazum o učešću sa Ministarstvom i donatorima, pozitivno mišljenje revizora, te da 75 odsto budžeta potroše na kapitalne investicije.

“Cilj projekta je da se opštinama pruži mogućnost da rade mnogo bolje, da transparentnost bude na mnogo većem nivou i da u krajnjem slučaju pravu korist imaju građani. U pitanju je dodela grantova. Ti grantovi su namenjeni za kapitalne investicije. Za 2016. i 2017. godinu je završena dodela grnatova. Sada se rade procene po opštinama za 2018., 2019. i 2020. godinu”, objasnio je ministar administracije lokalne samouprave Igor Todosijević.

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović smatra da se ovakvim projektima podstiče rad lokalnih samouprava.

“Mi smo od prvog dana, odnosno od kada sam preuzeo funkciju gradonačelnika, u komunikaciji sa Ministarstvom administracije lokalne samouprave i Švajcarskom ambasadom oko ovih grantova. Mogu da kažem da će se Opština Gračanica truditi da poboljša svoj rad i nadamo se dobrom učinku i pomoći kako Ministarstva lokalne samouprave tako i Ambasade Švajcarske”, rekao je gradonačelnik.

Ambasador Švajcarske na Kosovu Jan Hubert Lebet podsetio je da Kosovo i Švajcarska ove godine „obeležavaju 10 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i 20 godina razvojne saradnje“.

“Dogovorili smo se sa Vladom Kosova da izdvojimo 9 miliona evra. Ta sredstva biće raspodeljena opštinama koje budu postigle najbolje rezultate na osnovu definisanih kriterijuma. Kvalifikovane opštine će imati tu slobodu da iskoriste ta sredstva na osnovu svojih potreba, bez mnogo uplitanja donatora ili Vlade. Korišćenje sredstava će se kontrolisati svake godine kako bi se utvrdilo da se poštuju određena pravila.”

Sredstva koja opštine budu dobile u okviru ovog projekta mogu se koristiti samo za kapitalne investicije. Pravo da konkuriše ima svih 38 lokalnih samouprava na Kosovu.

 

 

Izvor: RTV Kim

Comments

Pročitaj još