• Početna>
  • Vesti>

Evropski parlament poziva Prištinu da primeni dogovore iz dijaloga

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta velikom većinom glasova usvojio je izveštaj o evropskim intergacijama Kosova, u kojem ukazuju na ograničeni napredak u reformama i poziva Priština da primeni sve do sada postignute sporazume u dijalogu sa Beogradom.

Usvojeni izveštaj o Kosovu, kao i onaj o Srbiji, navodi i podršku za svaki sporazum oko koga se u dijalogu Beograda i Prištine dogovore obe strane, a koji uzima u obzir ukupnu stabilnost regiona i međunarodno pravo.

Za usvajanje izveštaja glasala su 42 člana komiteta, 10 ih je bilo protiv, a šest uzdržano.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Igor Šoltes izjavio je da je zadovoljan ishodom glasanja i istakao da je Kosovo konačno veoma blizu ukidanja viza, što će mu omogućiti da punom brzinom krene ka modernom društvu.

“Da bi se to ostvarilo, neophodna je stalna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, a sve velike treba uložiti i u obezbeđenje zdravog poslovnog okruženja i jačanje nezavisnog sudstva”, rekao je Šoltes.

Prema njegovim rečima, izveštaj je generalno bio pozitivan, ali u isto vreme nisu izostale kritike kada je reč o oblastim u kojima mora da se ostvari napredak.

“Tu, na primer, mislim na probleme zaštite životne sredine, obrazovni sistem, odnos prema manjinama, smanjenje stope nezaposlenosti, kao i unapređenje uslova rada novinara i medija u državi”, precizirao je Šoltes.

On je ukazao da je važno zadržati svest o tome da je Evropski parlament uvek bio, i biće, najveći saveznik Kosova, kao i celog Balkana, gde su stabilnost i razvoj od ključnog značaja.

 

Izvor: RTV Puls / Tanjug / Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još