“Kfor jedina legitimna oružana formacija na Kosovu i Metohiji”

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je u susretu s predsedavajućim Vojnog komiteta NATO-a generalom Stjuartom Pičom istakao da je Srbija čvrsto opredeljena da zadrži poziciju vojne neutralnosti.

Razgovor Vulina i Piča realizovan je na marginama posete delegacije NATO na čelu sa generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom, te vojne vežbe “Srbija 2018”.

Ministar Vulin je rekao i da je za Srbiju KFOR jedina legitimna oružana formaciju na Kosovu i Metohiji koja, kako je naveo, ne sme da se smanjuje i zahvalio je na angažovanju zemalja NATO-a u njegovom sastavu.

Dodao je i da bilo kakvi koraci prištinskih vlasti usmereni na formiranje tzv. vojske Kosova predstavljaju grubo kršenje Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i Vojnotehničkog sporazuma i potpuno su neprihvatljivi za Srbiju.

General Pič ponovio je stav Alijanse da odluka o smanjivanju snaga KFOR-a treba da zavisi od stalne procene razvoja situacije na političkom i vojnom planu i bezbednosnih indikatora stanja, a ne na osnovu definisanih datuma.

Dodao je da Alijansa u potpunosti poštuje vojnu neutralnost Srbije, te da on lično veoma ceni kredibilitet i sposobnost Vojske Srbije.

On je ukazao na izjavu generalnog sekretara Stoltenberga, koja je ponovljena jutros u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da NATO ne podržava jednostrane korake na pretvaranju tzv. Kosovskih snaga bezbednosti u tzv.

Oružane snage Kosova, bez odgovarajućih ustavnih promena i da u NATO-u zvanično ne koriste izraz “vojska Kosova” već isključivo “Kosovske snage bezbednosti”.

Vulin je naglasio da će saradnja sa NATO biti nastavljena pod okriljem Programa Partnerstvo za mir.

Izvor RTS

Comments