• Početna>
  • Vesti>

“Kfor jedina legitimna oružana formacija na Kosovu i Metohiji”

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je u susretu s predsedavajućim Vojnog komiteta NATO-a generalom Stjuartom Pičom istakao da je Srbija čvrsto opredeljena da zadrži poziciju vojne neutralnosti.

Razgovor Vulina i Piča realizovan je na marginama posete delegacije NATO na čelu sa generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom, te vojne vežbe “Srbija 2018”.

Ministar Vulin je rekao i da je za Srbiju KFOR jedina legitimna oružana formaciju na Kosovu i Metohiji koja, kako je naveo, ne sme da se smanjuje i zahvalio je na angažovanju zemalja NATO-a u njegovom sastavu.

Dodao je i da bilo kakvi koraci prištinskih vlasti usmereni na formiranje tzv. vojske Kosova predstavljaju grubo kršenje Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i Vojnotehničkog sporazuma i potpuno su neprihvatljivi za Srbiju.

General Pič ponovio je stav Alijanse da odluka o smanjivanju snaga KFOR-a treba da zavisi od stalne procene razvoja situacije na političkom i vojnom planu i bezbednosnih indikatora stanja, a ne na osnovu definisanih datuma.

Dodao je da Alijansa u potpunosti poštuje vojnu neutralnost Srbije, te da on lično veoma ceni kredibilitet i sposobnost Vojske Srbije.

On je ukazao na izjavu generalnog sekretara Stoltenberga, koja je ponovljena jutros u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da NATO ne podržava jednostrane korake na pretvaranju tzv. Kosovskih snaga bezbednosti u tzv.

Oružane snage Kosova, bez odgovarajućih ustavnih promena i da u NATO-u zvanično ne koriste izraz “vojska Kosova” već isključivo “Kosovske snage bezbednosti”.

Vulin je naglasio da će saradnja sa NATO biti nastavljena pod okriljem Programa Partnerstvo za mir.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još