Vučić: Tačijeva izjava kontinuirana politika

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da je izjava Hašima Tačija da je san svih Albanaca “nacionalno ujedinjenje sa Albanijom” izraz kontinuirane politike. Ističe da ga više zanima šta će i da li će neko u međunarodnoj zajednici reagovati na takve izjave.

“Srbija je navikla na politiku Albanaca, a na koju svet ćuti”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara na otvaranju konferencije “Ka bezbednoj Srbiji”.

Misli, kaže, da se političari bave racionalnim stvarima, a ne snovima, i dodao da ga zanima da li će neko na to reagovati.

“Plašim se da će se praviti da to nisu ni čuli, ni videli kao ni mnoge stvari do sada”, rekao je srpski predsednik i ponovio da je to kontinuirana politika, na koju smo navikli.

“To nije politika slučajnosti”, rekao je Vučić i dodao da se vidi da albanski političari isto pričaju, rade u potpuno istom smeru.

Podsetio je da je nedavno Haradinaj rekao da će od 1. januara biti uklonjene prepreke između Kosova i Albanije, a usledilo je mlako saopštenje Evropske unije, a sve ostalo je, kaže, ćutanje.

“Nas to ne sme da iznenađuje. Treba samo da budemo pripravni i da reagujemo na pravi način”, zaključio je Aleksandar Vučić.

Na izjavu Hašima Tačija reagovao je i ministar odbrane Aleksandar Vulin rekavši da se o ovome vrlo malo govori u EU i međunarodnim forumima.

“Ne moram da se pravdam za uvođenje borbene gotovosti”

Vučić je napomenuo da je uvođenje ili smanjenje nivoa borbene gotovosti njegova isključiva nadležnost kao predsednika države i vrhovnog komandanta, zbog koje ne mora nikome da se pravda, osim da ponudi političko objašnjenje.

Predsednik je novinarima u Beogradu rekao da je stanje najviše borbene gotovosti, uvedeno 29. septembra zbog upada specijalaca na sever pokrajine, ukinuto jer u ovom trenutku ne postoji neposredna opasnost.

Dodao je, međutim, da nema sumnje da to nikada ne može sa sigurnošću da se tvrdi, ali da jedinice Vojske Srbije ne mogu biti u punoj pripravnosti svakoga dana.

Vučić, koji je 29. septembra naredio stavljanje vojske u stanje najviše borbene gotovosti nakon što su kosovski specijalci upali na sever Kosova, juče je naredio dezangažovanje snaga za hitno i brzo reagovanje.

Predsednik je podsetio da se upad jedinica ROSU na sever Kosova nikako nije mogao opravdati, jer je pogažen Briselski sporazum, koji jasno govori ko upravlja regionalnom policijom na severu.

“Srbe niko nije pitao. Nijedan srpski komandant nije znao šta se dešava. Kako mi možemo da znamo šta radite sa vašim snajperima, da nagađamo”, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da ima naznaka da bi “neki” pokušali da provale preko mosta u Mitrovici i da ga je zato strah ideja Albanaca o tom gradu, ali da na to ukazuje delu međunarodne zajednice, koji ima obavezu da ih u tim stvarima spreči.

 

Izvor: RTS

Comments