Dučić: Bezbednosna situacija na KiM mirna i stabilna

Komandant vojne baze Bondstil, pukovnik Nik Dučić izjavio je da je trenutna bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji mirna i stabilna.

“Vidim da je situacija ista, dakle mirna i stabilna kao kada sam  stupio na dužnost u martu. Imali smo par dana kada je bilo potrebno povećati pažnju ali su to bili neki pojedinačni slučajevi, bilo je par organizovanih političkih poseta. Nije bilo nasilnih situacija”, rekao je Dučić gostujući u Dnevniku RTV Gračanica.

Dučić je rekao da je trenutno na Kosovu, u cilju očuvanja mira i stabilnosti, 4.000 pripadnika KFOR-a iz 29 zemalja ali da, ukoliko je to potrebno, taj broj se može povećati.

Komentarišući poslednja dešavanja na severu Kosmeta, Dučić je istakao da su uticala samo na manji deo srpske zajednice, ali i na albansku zajednicu.

“Nakon pet dana mi eto pričamo o vožnji brodićem na jezeru ali vi znate da se istovremeno u Prištini odvijao protest o kojem se nije pričalo u medijima. Nije bilo incidenata i niko nije uhapšen. Ja ne bih preterivao već bih ovo gledao radije kao unutrašnji politički potez”, rekao je Dučić.

On je poručio zajednicama koje žive na Kosovu i Metohiji da učestvuju u radu svojih lokalnih samouprava.

“Građani treba da izraze svoje stavove o svojim i potrebama svoje zajednice. Treba da nastave miroljubivim glasom, da vrše uticaj na svoje političke predstavnike i kada se ne slažu sa njihovim potezima. Mi kao KFOR nastavićemo da sarađujemo sa zajednicom i da se odazivamo na pozive iz zajednica,kao i da učestvujemo na raznim događajima. Ja molim građane da vesti koje se često objavljuju ne shvataju previše emotivno jer ponekad reči kojima je nešto opisano ne oslikavaju pravu istinu”, rekao je Dučić.

 

Izvor: RTV Gračanica

Comments