Gračanica: Zadovoljavajuća bezbednosna situacija

Bezbednosna situacija u opštini Gračanica je zadovoljavajuća, ocenjeno je na danas održanom sastanku predstavnika Opštine Gračanica, KFOR-a i Policije Kosova. Povećan broj policajaca u Gračanici.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović kaže da je dogovoreno redovno održavanje sastanaka u cilju praćenja bezbednosne situacije, kao i preduzimanja preventivnih mera i rešavanje bezbednosnih problema.

“Od preuzimanja dužnosti predsednika Opštine, insistiramo da saradnja sa bezbednosnim strukutrama bude što češća. Ovakav vid sastanka je pre svega preventiva, jer želimo da predupredimo bilo kakve situacije koje mogu da ugroze bezbednost građana. Veća je vidljivost policije i KFOR-a, bolja je razmena informacija i bezbednosna situacija se iz dana u dan popravlja”, kazao je Popović.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović osudio je incidente koji su u poslednje vreme bili usmereni prema Srbima i njihovoj imovini širom Kosova, istakavši da oni ne doprinose miru kojem svi težimo.

“Iskreno se nadam da će policija uraditi svoj posao, rešiti poslednje ali i starije slučajeve, kako napada, tako i krađa, i time poslati signal ljudima koji se bave kriminalom da to ne mogu da rade”, dodao je Popović.

Komandir policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković kaže da je, u odnosu na celokupnu teritoriju Kosova, broj incidenata u opštini Gračanica u poslednja tri meseca smanjen.

“Građani ne treba da budu zabrinuti, jer u mestima gde je srpsko stanovništvo većinsko broj incidenata, poput krađa, je smanjen. Kada je opština Gračanica u pitanju mali porast incidenata imamo na delu magistralnog puta Priština-Skoplje, odnosno na deonici od Čaglavice do izlaza iz Lapljeg Sela, uglavnom su u pitanju krađe i razbojništva u biznis zoni”, kazao je Trajković.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović i komandir policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković potpisali su sporazum o ustupanju opštinskih prostorija u Donjoj Gušterici i Lepini za stalno prisustvo i rad pripadnika policije.

Trajković je kazao da je iz Ministarstva unutrašnjih poslova promenjena kategorija policijske stanice u Gračanici – iz C u B kategoriju.

“To konkretno znači da će u Gračanici biti povećan broj policajaca. B kategorija predviđa da policijska stanica treba da ima od 55 do 120 policajaca. Na osnovu ranijih sastanaka i dogovora broj policajaca će biti povećan u rubnim delovima opštine Gračanica, od koje smo dobili dve kancelarije u kojima će policijski službenici obavljati svoje dužnosti”, kazao je Trajković.

Sastanku su prisustvovali i pripadnici slovenačkog KFOR-a, odnosno Tima za vezu i nadgledanje.

Dogovoreno je da se sastanci na kojim će se podnositi bezbednosni izveštaji i procenjivati bezbednosna situacija održavati jednom mesečno. Na narednom sastanku trebalo bi da prisustvuju i direktori opštinskih odeljenja za katastar, urbanizam, zdravstvo, obrazovanje, inspekcije i javnih službi.

 

Izvor: Radio Gračanica

Comments

Pročitaj još