Za nedelju dana oduzeto 14 tehnički neispravnih vozila

Za prvih nedelju dana, koliko kosovska policija primenjuje mere isključivanja iz saobraćaja i oduzimanja neregistrovanih i tehnički neispravnih vozila, na severu Kosova oduzeto je 14 neregistrovanih automobila, kažu za Kontakt Plus radio u policiji. U policiji su zadovoljni i sprovođenjem operativnog plana za bezbednost saobraćaja, obzirom da od početka godine u regionu Mitrovica Sever nije zabeležena nijedna saobraćajna nezgoda sa smrtnim ishodom.

Zamenik regionalnog komandira kosovske policije Besim Hoti kaže za Kontakt Plus da je od 24. septembra, odnosno stupanja na snagu mere oduzimanja tehnički neispravnih i neregistrovanih  vozila, u regionu Mitrovica Sever poboljšana situacija u saobraćaju.

“U našoj zoni odgovornosti do sada je isključeno iz saobraćaja odnosno oduzeto je 14 tehnički neispravnih vozila, i sledi dalja zakonska procedura. Možemo reći da je ovo zaista uticalo na bezbednost i primećuje se bolja situacija u saobraćaju u regionu Mitrovica Sever” – rekao je Hoti.

Hoti je kazao da policija sva oduzeta vozila prosleđuje na carinski terminal u južnoj Mitrovici, na dalju proceduru.

“Ta vozila idu na carinski terminal u Mitrovici, a dalju proceduru sprovodi Carinska agencija, jer je to carinski prekršaj. Recimo ’stranci’ koji bi trebalo da imaju plaćenu carinu, a to nije urađeno, za takva vozila, moraju da se plate carinske obaveze. Kada za bilo kakvu robu nije plaćena carina, pokreće se slučaj za carinski prekršaj” – objasnio je Hoti.

Hoti je istakao da su policijske mere, preduzete od početka godine u cilju sprečavanja saobraćajnih udesa rezultirale time da od januara 2018. u regionu Mitrovica Sever nije zabeležena nijedna saobraćajna nezgoda sa smrtnim ishodom.

“Postignut je izvanredno dobar rezultat, što se tiče sprečavanja saobraćajnih udesa, pogotovo zbog preduzetnih mera.  Konkretni rezultati su u preventivnom delovanju.  Od januara do danas, u našoj zoni odgovornosti nije bilo nijednog saobraćajnog udesa sa smrtnim ishodom, što je i krajnji cilj našeg zalaganja, da takve udese u najvećoj mogućoj meri smanjimo” – naglasio je Hoti.

Podsetimo, kosovska policija od 24.septembra u regionu Mitrovica Sever sprovodi pojačanu kontrolu, tokom koje se oduzimaju tehnički neispravna i neregistrovana vozila, a protiv lica koja budu upravljala ovakvim vozilima, preduzimaju se zakonske mere.

Pored toga, vrši se i detaljna provera samih učesnika u saobraćaju , odnosno provera  kompletne saobraćajne dokumentacije vozača (vozačka i saobraćajna dozvola, polisa osiguranja i dr. ), kao i sposobnost učesnika u saobraćaju u upravljanju vozilom ( alkotestiranje i drugo).

Ova odluka ne odnosi se na vozila sa tablicama gradova na Kosovu poput PR, KM itd., ali samo ukoliko su tehnički ispravna i registrovana.

Rok za preregistraciju vozila na kosovske tablice je do marta sledeće godine, ali je ova odluka realno mrtva u praksi, jer je Priština jednostrano ponovo uvela takse, koje su bile ukinute u skladu sa Briselskim sporazumom za vreme bivšeg kosovskog ministra unutrašnjih poslova Fljamura Sefaja.

U kosovskoj policiji za Kontakt Plus je ranije rečeno da se vozila kojima je istekla registracija, neće  oduzimati, već će biti isključena iz saobraćaja, a vozačima će se pisati kazna.

Vlasnike vozila kojima je istekla registracija, odn. nemaju osiguranje, očekuje ‘udar na džep’ u iznosu od 150 evra.

 

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još