Kancelarija za KiM: Najoštrije osuđujemo neodgovorno ugrožavanje bezbednosti Srba povratnika

Sinoć je, oko ponoći, u selu Grabac u opštini Klina provaljeno u petnaestak srpskih povratničkih kuća, a među oštećenima se našla i starica Ilinka Nešić (88), koja se sa provalnicima susrela oči u oči.

Ovaj bezočni napad na srpsku imovinu treba posmatrati u svetlu višenedeljne kampanje zastrašivanja Srba južno od Ibra, i neophodno je da se sa tom praksom smesta prestane kako osetljiva bezbednosna situacija u pokrajini ne bi bila narušena, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Najoštrije osuđujemo ovo neodgovorno ugrožavanje bezbednosti Srba u povratničkim sredinama, i zahtevamo od međunarodne zajednice da ne žmuri pred činjenicom da je srpski narod na Kosovu i Metohiji svakodnevno na meti napada ekstremista koji prerušeni u provalnike seju strah u enklavama južno od Ibra kradući stoku i provaljujući u kuće.

Stalni napadi na srpsku imovinu dokaz su potpunog odstustva vladavine prava u privremenim institucijama samouprave u Prištini, neispunjenih demokratskih standarda i neuspeha međunarodnih organizacija na Kosovu i Metohiji.

Koristimo i ovu priliku da ekstremiste na Kosovu i Metohiji još jednom upozorimo da Srbija nikada neće dozvoliti sistematsko ugrožavanje ljudskih prava i bezbednosti srpskog naroda u pokrajini, navodi se u saopštenju za javnost Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

Izvor: RTS

Comments