Đurić: Srpsko-ruski odnosi su utkani u korene srpske državnosti

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da su srpsko-ruski odnosi utkani u same korene srpske nezavisnosti i državnosti, i da je Srbija danas ponosna na svoje prijateljstvo sa Rusijom.

Đurić je, za Televiziju Most iz Zvečana, rekao da bez podrške Rusije nema rešenja za probleme na Kosovu i Metohiji i da posebno nema pozitivnog rešenja kada je reč o položaju Srba i srpskim interesima.

„Zato je važno što će se 14. put sresti predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom. Njihov dobar lični odnos je zalog i za dobre međudržavne odnose i mi očekujemo dalji napredak u tim odnosima, kako u političkoj, tako i u ekonomskoj sferi, a posebno na Kosovu i Metohiji sa velikim nadama i sa mnogo ljubavi gledamo na negovanje srpsko-ruskih odnosa“, rekao je Đurić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju se ovom prilikom osvrnuo i na upad specijalaca takozvane kosovske policije na jezero Gazivode tokom prošlog vikenda, ističući da bi bilo naivno pomisliti da je neko tako neodgovaran i opasan potez povukao samo zbog unutrašnjopolitičkih razloga.

Prema njegovim rečima, očigledno je da neko na taj način pokušava da nasilnim aktima uspostavi novo stanje na terenu.

„Takvo ponašanje, osim što je neodgovorno, jeste i opasno, i ne verujem da je tako nešto bilo moguće bez prećutne ili eksplicitne saglasnosti onih koji su zaduženi da u našoj južnoj pokrajini obezbede mir a ne da podstiču ovakve akte nasilja“, istakao je Đurić, poručivši da Srbija nikome neće dozvoliti sistematske napade ili kršenja ljudskih prava Srba na Kosovu i Metohiji.

Povodom poslednje serije krađa stoke od srpskih poljoprivrednika na KiM, Đurić je kazao da će Srbija nastaviti da radi na stvaranju bezbednijeg ambijenta i da nikada nikome neće dozvoliti da se ponovi 1999. ili 2004. godina, te da u tom smislu Srbi u našoj južnoj mogu mirno da spavaju jer je Srbija uz njih.
„Naš narod na Kosovu i Metohiji je nažalost generacijama navikao na pritiske i to nije nešto na šta uvek možemo da utičemo, ali naša obaveza je da pomognemo ljudima da se nose sa tom teškom situacijom i mi ćemo toj dužnosti odgovoriti na pravilan način“, poručio je Đurić.

„Svako ko je u prethodnom periodu pretrpeo štetu može da se obrati organima lokalne samouprave i direktno Kancelariji za Kosovo i Metohiju i uradićemo sve da ljudi budu obeštećeni. Ovih dana imamo razgovore i sa osiguravajućim društvima i bankama, i potrudićemo se da od sledeće godine svi poljoprivredni proizvođači, posebno oni koji se bave stočarstvom, budu potpuno osigurani od krađe i to ćemo platiti za sve ljude koji se bave stočarstvom na Kosovu i Metohiji“, rekao je Đurić za TV Most.

 

Radio Kosovska Mitrovica (saopštenje)

Comments