• Početna>
  • Vesti>

U Gnjilanu održan Sajam poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda

Trodnevni jesenji Sajam poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda održan je u Gnjilanu. Ovu sajamsku manifestaciju pod nazivom “Gnjilane 2018” organizovala je gnjilanska opština, a po prvi put je održana uz podršku kosovskog Ministarstva za trgovinu i industriju i Ambasade Albanije na Kosovu

Na sajmu u Gnjilanu oko 120  preduzetnika sa Kosova, iz Makedonije, Crne Gore, Albanije i Turske izložilo je svoje poljoprivredne i prehrambene proizvode, a posetioci su bili u prilici i da kupe izloženu robu.

Jedan od redovnih učesnika sajma je Džemailj Bunjaku iz Novog Brda, koji nudi lekovito bilje. Kaže da za njega ovakve manifestacije imaju poseban značaj.

“Sajam je prava prilika da preduzetnici razmene ideje i iskustva, bolje se

upoznaju i promovišu svoje poslovne aktivnosti. Takođe, grade se odnosi koji mogu da dovedu do novih poslovnih partnerstava između proizvodjača i trgovca”, kaže Džemailj Bunjaku.

I Idriz Bunjaku iz Kamenice, koji se bavi pčelarstvom, redovno posećuje sajmove. Smatra da je to dobra prilika da se kupci upoznaju sa kvalitetnim  i zdravim proizvodima.

“Na tržištu se nudi i veštački med. Mogu slobodno da kažem da je veoma zastupljen, a predstavlja mešavinu šećera i veštaških aroma. To potrošači uopšte ne znaju”, upozorava Bunjaku.

Ovogodišnji jesenji sajam u Gnjilanu trajao je tri dana, a prema rečima direktorke za lokalni ekonomski razvoj opštine Gnjilane Valbone Tahiri, u okviru sajma organizovane su sporstke aktivnosti, a priređen je i kulturno-umetnički program. Tahirijeva kaže da ima uveravanja od aktuelnih donatora da će jesenji sajam u Gnjilanu prerasti u tradicionalni.

Inače, cilj sajma je podsticanje poljoprivredne proizvodnje, prehrambene industrije, pčelarstva, prerade šumskog voća, lekovitog bilja i izrade narodnih rukotvorina.

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još